NHG goedkoper en bereikbaarder in 2020

De ultieme reisbucketlist!
12 november 2019
Extreem weer zorgt voor flinke stijging van premie van woonverzekering
12 november 2019

Ben je van plan om komend jaar een huis te kopen? Dan hebben goed nieuws als je een hypotheek zoekt met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Vanaf 1 januari 2020 wordt dit goedkoper. Nu zijn de eenmalige kosten (borgtochtprovisie) nog 0,9% van je hypotheekbedrag. Vanaf komend jaar is dit 0,7%. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar dit komt al snel neer op een besparing van honderden euro’s. Dat geld kun je tijdens je verhuizing vast voor leukere dingen gebruiken! Ook komen vanaf volgend jaar meer mensen in aanmerking voor NHG. Nu nog mag je hypotheekbedrag maximaal 290.000 euro zijn, maar dit wordt 310.000 euro. De reden hiervan zijn de stijgende huizenprijzen. En wil je energiebesparende maatregelen meenemen in je hypotheek? Dan kan dat tot 6% boven de marktwaarde van e woning.

Ook goed nieuws voor oversluiters

Mensen die hun bestaande hypotheek met NHG oversluiten, betalen dit jaar nog opnieuw borgtochtprovisie. Vanaf 2020 betaal je hier niet meer dubbel voor. Verhoog je tegelijk je hypotheekbedrag? Dan betaal je alleen NHG-kosten over de verhoging.

Wat is NHG?

De NHG kun je zien als een verzekering voor een eventuele restschuld na verkoop van je huis. Niemand weet van tevoren hoe zijn/haar leven loopt. Als je nu een hypotheek afsluit, kun je de kosten als het goed is prima betalen. Maar gaan bijvoorbeeld je partner en jij uit elkaar, of raak je arbeidsongeschikt of werkloos? Dan zijn de maandlasten misschien niet meer op te brengen en moet je de woning verkopen. Hou je na de verkoop een restschuld over? Dan kan die door de NHG worden afgelost. Niet alleen fijn voor jou, maar ook voor je hypotheekverstrekker. Omdat die minder risico loopt, betaal je met NHG ook een lagere hypotheekrente.