Neerslag, lekkage en overstroming: wat dekt je verzekering?

3 tips: controleer je reisverzekering!
26 mei 2016
Waterschade opgelopen? Dit moet je doen
23 juni 2016

Neerslag, lekkage en overstroming: wat dekt je verzekering?

De Nederlandse lente- en zomerregens worden steeds grilliger. Forse neerslag met lekkages, overstromingen en waterschade tot gevolg. Hoe gaat je verzekering daar precies mee om? Wordt alle schade zonder meer vergoed?

De wisselingen in ons klimaat lijken elk jaar heftiger te worden. Het ene moment vallen de mussen nog van het dak. Het volgende moment proberen de dakgoten en riolen enorme hoeveelheden water weg te krijgen. Maar wat als het water een weg naar binnen weet te vinden? Keert jouw verzekering de schade dan uit?

Waterschade waarvandaan?

In verzekeringstermen is er niet één soort waterschade. Waterschade kan ontstaan door water vanuit de lucht, vanuit de grond, van binnenuit via een leiding of cv-ketel, of via de zijkant door een overstroomde vijver, singel of rivier. Hoe je verzekeraar met de schade omgaat, heeft onder meer te maken met de manier waarop het water binnen komt.

Waterschade via water van boven

Bij stevige wind en regenval kruipt het hemelwater soms onder de dakpannen door. Dit resulteert doorgaans in een vochtplek bij het plafond of op de muur. Deze waterschade dekt de verzekeraar. Je opstalverzekering keert de kosten voor schilder- en stucwerk aan je uit. Is de schade veroorzaakt doordat er een raam openstaat, dan keert de verzekeraar niet uit. Voor water dat door de muur heen trekt, is ook geen dekking op de verzekering.

Waterschade via water van onderen

Je kelder is ondergelopen. De inboedelverzekering betaalt dan voor de spullen die er lagen. Zijn de muren ook beschadigd? Dan zijn de kosten voor de opstalverzekering of voor de verhuurder van je huis. Je verzekeraar vraagt hoogstwaarschijnlijk om goed na te gaan hoe het water binnen is gekomen, want zeker niet alle schade is gedekt. Zo is de schade niet gedekt als water vanuit de grond in je kelder terechtkomt. Ook dien je zo goed mogelijk te voorkomen dat je kelder in de toekomst opnieuw onderloopt. Een verzekeraar betaalt niet snel twee keer opnieuw exact dezelfde schade.

opstalverzekering-met-bron

Waterschade via water van de zijkant

Een rivier overstroomt. Of een gemaal in de buurt is stil komen te vallen. De omliggende straten lopen vol water. Zandzakken worden aangerukt maar kunnen niet voorkomen dat enkele huizen vol water komen te staan. In dit geval keert een verzekeraar niet uit. Dekking tegen overstromingen vormen geen onderdeel van de dekking.

Waterschade via water van binnenuit

Water komt niet altijd van boven. Het kan ook uit je huis komen. Denk aan water uit de centrale verwarming of de waterleiding. Deze schade wordt vergoed door je verzekeraar. Mits de schade uiteraard onverwachts is veroorzaakt. Heb je zelf een kraan open laten staan, reken dan niet op een vergoeding van je verzekeraar.

Weet je niet precies of de waterschade in jouw geval gedekt is op je verzekering, neem dan altijd contact op met je verzekeraar. Je hoort dan vanzelf of je schade wel of niet wordt vergoed en welke acties je moet ondernemen. Doe dit zo snel mogelijk. Als je te lang wacht en er ontstaat daardoor meer schade, dan is je verzekeraar minder coulant.