De mooiste kerstmarkten van Europa

Het Noorderlicht
10 november 2017
Feestdagenstress: Dit kun je doen als je pakketje niet is bezorgd
4 december 2017

In de winter kun je stedentrips het beste combineren met de gezellige kerstmarkten! Lees hier over de mooiste kerstmarkten in Europa. Ik heb mijn persoonlijke top 10 samengesteld.

De kerstmarkt is ontstaan in de late middeleeuwen. De eerste die wordt genoemd is de Weense ‘December Markt’ in 1294! Daarom hou ik van kerstmarkten: er zijn zoveel leuke tradities en geschiedenis!

In ieder land of iedere stad in de wereld vind je wel een kerstmarkt: Londen, Brussel, Wenen. Ga zo maar door! Soms tolt mijn hoofd van alle keuzes. Wat is het verschil tussen de kerstmarkt in Praag en in Lille? Waar heb je het lekkerste eten: in Dublin, of in Dresden? Daarom geef ik je mijn top 10 favoriete kerstmarkten! Ik vertel je wat deze markten bijzonder maakt en jij beslist naar welke je toe gaat!

10) De kerstmarkt van Dublin

De Ierse hoofdstad staat bekend om haar nachtleven en haar sympathieke aard. Voeg daar een kerstmarkt aan toe en je hebt een perfecte kerstsfeer. Zoek je nog een stedentripje en wil je dat combineren met een van de leukste steden in Europa? Vlieg dan naar Dublin! Koop Ierse, handgemaakte producten van hout of heerlijke seizoensproducten! Ook in Ierland kun je smullen van pannenkoeken, Glühwein en andere lekkernijen. Deze markt is relatief nieuw en daarom heeft het nog niet echt een specialiteit. Desondanks geniet je niet minder!

9) De kerstmarkt in Londen

Deze kerstmarkten zijn gewoon magisch. Ik weet het niet anders te verwoorden. De markten – enkele van de grootste in Groot-Brittannië – zien er uit als echte Beierse dorpen! Je vindt de markten verstopt in Hyde Park. Je kunt er meer dan shoppen. Ga schaatsen, stap in een attractie en maak een rondje in het reuzenrad, zodat je de mooie omgeving ook nog eens van boven kunt bekijken! Combineer dit met een korte vakantie in de metropool en je maakt een wereldse kerst mee!

8) De kerstmarkt van Dresden

De kerstmarkt van Dresden vindt plaats rondom de Striezelmarkt en dit is niet de enige locatie. Loop langs de talloze kraampjes in de Prager Strasse, helemaal tot aan de Elbe. Ik ben gek op de kerstmarkt van Dresden vanwege het pronkstuk in het centrum: een 8 meter hoge, beklimbare piramide in de vorm van een kerstboom! Zoiets zie je nergens anders! Koop hier het meest charmante aarde- en glaswerk, wat je niet vaak op een kerstmarkt tegenkomt. Ik raad het je aan!

7) De kerstmarkt van Brussel

De winterperiode is de beste tijd om naar de Belgische hoofdstad te reizen. De kerst creëert een fijne sfeer die je in de hele stad kunt voelen! Hierdoor ziet het er nog veel mooier uit! De kerstmarkten hier zijn genomineerd als de meest originele kerstmarkten in Europa! Er staan hier zoveel kraampjes zodat ik letterlijk dagenlang rondliep om te zorgen dat ik geen bijzondere stand miste! Proef ook zeker de lokale lekkernijen bij de kraampjes rond Sint Kathelijne, want dit zijn ware traktaties!

6) De kerstmarkt van Barcelona

De kerstmarkten vragen je gewoon om geld uit te geven. Alles om je heen is verleidelijk: de geur van het eten, de mooie ‘figuritas de Belen’, de gedecoreerde chalets. Je kunt er niet omheen! Dit is dan ook bij uitstek een plek om cadeaus voor vrienden en familie te kopen!

5) De kerstmarkt van Kopenhagen

Hoewel de kerstmarkten in Kopenhagen kleiner zijn dan in andere steden, maakt dit de markten niet minder mooi en uniek. Wie de echte kerstsfeer wil proeven, moet hierheen. Op geen andere plek vind je levende rendieren om te aaien! Combineer dat met de traditionele Deense producten die de mensen bij de chalets verkopen en je ervaart een heel ander soort kerstmarkt. Ben je een ervaren kerstmarkt-ganger en zoek je naar iets nieuws? Reis dan naar Kopenhagen!

4) De kerstmarkt van Praag

Praag is een van mijn favoriete steden, in welke tijd van het jaar dan ook! Natuurlijk reis ik hier dan ook graag heen voor de kerstmarkten! De stad kent twee grote markten. Als je genoeg tijd hebt, verken dan beide markten! Mijn favoriete (en ook de drukste) is die op het plein van de Oude Stad. Deze kerstmarkt is erg mooi, omdat alle levendigheid zich concentreert rondom een grote kerstboom. Er vinden live optredens plaats. Een aanrader voor iedereen die in de avond in een gezellige omgeving een biertje wilt drinken.

3) De kerstmarkt van Straatsburg

Hier vind je zeer oude kerstmarkten en daardoor hebben de Straatsburgers de kunst van de kerstmarkten geperfectioneerd! De kraampjes staan voor de kathedraal, wat ze een extra magnifieke uitstraling geeft. Hou je van peperkoeken? Ik heb hier de lekkerste ooit geproefd! Het zou een schande zijn om ze niet te proberen. Sowieso is het eten op deze markten echt een aanrader! Denk aan een stoofpot van drie soorten vlees, gevolgd door peperkoek en als kers op de taart drink je wat Glühwein toe.

2) De kerstmarkt van Neurenberg

Ik weet niet waar ik moet beginnen als het gaat om de kerstmarkt van Neurenberg. Eerst leek het mij niet echt een bestemming voor een kerstmarkt, maar wat een vergissing! Deze kerstmarkt staat sindsdien bij mij op de tweede plaats en ik ga er graag naar terug. De kerstmarkt op de markt in het oude gedeelte van de stad is gewoonweg verbluffend. Het ruikt er naar drie dingen: Glühwein, bratwurst en peperkoek! Alle kraampjes zijn van hout gemaakt en zijn gedrapeerd in witte en rode kleden. Het feit dat ze allemaal matchen, draagt bij aan de charme van het geheel. Wil je in de ban raken van een echte Duitse stad? Dan moet je hierheen!

1) De kerstmarkt van Wenen

Oudere kerstmarkten dan die in Wenen bestaan niet. De hele traditie is hier ontstaan (dankjewel Oostenrijk!) Ik vind het daarom niet verbazend dat je hier de crème-de-la-crème van de kerstmarkten vindt. De stad kent meer dan 20 markten, met een paar hele bijzondere. Het kerstdorp Maria-Theresien Platz belichaamt de kerstgeest. Als je middecember naar deze markt gaat, wordt het innerlijke kind in je wakker. De markt bij het Schönbrunnpaleis is ook een aanrader. Er hangt een intieme sfeer en je vindt er een groot aanbod aan ambachtelijke goederen!

Dit zijn dus mijn tien favoriete kerstmarkten in Europa. Elke markt heeft een eigen sfeer en is daarom het bezoeken waard. Ik ben geen kerstmarkt-kenner, maar ik hoop dat deze tips je aansporen om zelf op verkenningstocht te gaan. Wat vind jij de mooiste kerstmarkten van Europa?