Het Noorderlicht

‘Voorkom brand. Haal je smartphone ‘s nachts uit de oplader’
8 november 2017
De mooiste kerstmarkten van Europa
4 december 2017

Het noorderlicht, Aurora Borealis, is waarschijnlijk het meest bijzondere natuurverschijnsel ter wereld. Het poollicht staat niet voor niets hoog op de reis bucketlist van menigeen.

Moeder Natuur zelf zorgt voor deze mooiste lichtshow daar waar het echt donker is tijdens de maanden oktober tot en met maart. Deze lichtshow is nooit hetzelfde en ook de kleuren kunnen variëren van groen naar blauw en paars.

Vanuit de zon worden voortdurend elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd, de zonnewind genaamd. Dit gebeurt met een snelheid van gemiddeld 400 km/sec en kan variëren tussen 250 en 2.500 km/sec. Een klein deel van deze deeltjes zal na een reis van ongeveer 150 miljoen kilometer onze aarde bereiken.

Wanneer deze geladen deeltjes vervolgens in onze atmosfeer botsen met zuurstofatomen en stikstofmoleculen worden er lichtdeeltjes gegenereerd. Bij voldoende botsingen aan de nachtzijde van de aarde kunnen we dit uitgezonden licht met het blote oog waarnemen.

Het hoeft absoluut niet koud te zijn voor noorderlicht. Noorderlicht kan net zo goed voorkomen bij temperaturen van +30° C als bij -30° C. Het wordt immers veroorzaakt door geladen deeltjes afkomstig van de zon. De temperatuur op aarde heeft hier verder geen invloed op.

Wil je dit natuurfenomeen een keer met eigen ogen zien?

Connyreizen helpt je graag met het uitzoeken van jouw unieke reis naar het Noorderlicht. Of je nu naar Spitsbergen, Lapland, IJsland, Canada of Noorwegen wil reizen. Conny licht je in en staat je bij met deskundig advies.