Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
De opnames van het programma vonden een jaar geleden al plaats. In de tussentijd is de woningmarkt flink veranderd. Hypotheekrentes stijgen, net als de bouwkosten. En ondertussen dalen de huizenprijzen. Een bouwval kopen en opknappen is één ding, maar verkopen met winst in de huidige markt is een tweede.
,,Sinds het derde kwartaal vorig jaar dalen de huizenprijzen’’, zegt Marc van der Lee van NVM Makelaars. ,,Daarvoor zag je prijsstijgingen van soms wel 20 procent op jaarbasis. Die gekte is er vanaf. Wat we nu zien, is dat de hypotheekrente fors is gestegen en de woningprijzen dalen. Dit alles zorgt voor een onzekere situatie, waardoor consumenten afwachten wat er gaat gebeuren.’’
,,De tijd van overbieden is eigenlijk voorbij, Huizen staan langer te koop, niet heel gangbare huizen worden niet verkocht. Mensen blijven er mee zitten en krijgen er iets minder voor terug. Met die kennis vraag ik me af of flippen in de huidige markt nog wel rendabel is.’’
En als je het al verkocht krijgt, moet je als investeerder hopen op voldoende winst om uit de kosten te komen. ,,Veel mensen die een extra huis opknappen, verhogen hun eigen hypotheek’’, weet Lankreijer-Kos ,,Maar de hypotheekrente is verdrie- of soms verviervoudigd. Dat betekent dat je maandlasten veel hoger worden.’’ De rente is inmiddels opgelopen tot zo’n 4 procent als je ’m tien jaar vastzet.
Daarnaast is de overdrachtsbelasting voor een tweede huis – waar je niet zelf gaat wonen – flink verhoogd: 10,4 procent. ,,En een tweede huis wordt door de Belastingdienst gezien als vermogen en valt onder box 3. Dat betekent dat je er vermogensbelasting over moet betalen als je het langer dan een jaar in je bezit hebt. De overheid heeft de regels flink aangescherpt om het minder aantrekkelijk te maken voor investeerders om huizen uit de markt te halen’’, legt Lankreijer-Kos uit.
In 2021 werden ‘geflipte huizen’ gemiddeld nog 111.000 euro meer waard. Dit blijkt uit onderzoek van Brainbay, een dochteronderneming van NVM. Inmiddels is de markt ten opzichte van 2021 sterk veranderd.
Van der Lee kan daarom moeilijk zeggen of klushuizen na een verbouwing nog altijd ruim een ton stijgen in waarde. ,,Het is sterk afhankelijk van het soort huis, de staat, ligging en locatie.’’ Daarnaast speelt volgens de makelaar de aankoopprijs, de verbouwingen en de kunde van de klusser mee.
,,De bouwkosten zijn enorm gestegen’’, vult Lankreijer aan. ,,Als je echt een koopje op de kop kunt tikken, is het wellicht interessant. Maar dan zitten de bouwkosten en de financiering weer in de weg. Het is echt een stuk lastiger geworden om goede winst te maken.’’
Wil je je er na het zien van De Moeite Waard?! toch aan wagen? Dan doe je er goed aan om verduurzaming hoog op de kluslijst te zetten. Van der Lee: ,,Dat heeft natuurlijk te maken met de sterk gestegen energieprijzen, waardoor mensen hier meer alert op zijn. Het leidt direct tot besparingen én de woning wordt meer waard.’’