Kan uw lening goedkoper? Dit is hét moment om dit te controleren

Extreem weer zorgt voor flinke stijging van premie van woonverzekering
12 november 2019
Banken ondersteunen duurzaamheid
12 november 2019
lening

Bijna de helft van de mensen met een lening heeft nog nooit gecontroleerd of hun lening goedkoper kan. Een gemiste kans blijkt uit onderzoek van Freo.

Lening hoort op vergelijkingslijstje thuis

‘Veel Nederlanders liggen te slapen als het om hun lening gaat’. Dit concludeert Freo na een onderzoek onder iets meer dan 1000 mensen met een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Bijna de helft van de respondenten geeft aan nog nooit gecontroleerd te hebben of hun lening elders goedkoper kan.

Dit is opvallend omdat het overgrote deel van de respondenten aangeeft wél elke twee jaar hun energierekening, telefoonabonnement of zorgverzekering te controleren en eventueel over te stappen. Volgens Freo horen leningen ook in dit rijtje thuis.

Ook de leenrente is historisch laag

De historisch lage rente laat ook leningen niet ongemoeid. Net als de hypotheekrente, is consumptief geld lenen een stuk goedkoper geworden. Uit het onderzoek van Freo blijkt dat de respondenten een leenrente hebben van gemiddeld 6,5%. Dat is fors hoger dan de laagste rente voor geld lenen op dit moment.

Mensen die hun lening wél vergelijken doen dit meestal op het moment dat het contract afloopt. Zij weten mogelijk niet dat een lening oversluiten in de meeste gevallen boetevrij is.

Overstappen moet laagdrempeliger

Aan kredietverstrekkers, waaronder Freo, de taak om de drempel voor overstappen te verlagen. In vergelijking tot energieleveranciers, telecomaanbieders en zorgverzekeraars scoren zij beduidend lager als het gaat om ‘gemakkelijk overstappen’.

De respondenten in het onderzoek gaven vaker aan dat van kredietverstrekker overstappen, voor hun gevoel, veel moeite kost.