Banken ondersteunen duurzaamheid

lening
Kan uw lening goedkoper? Dit is hét moment om dit te controleren
12 november 2019
Recordaantal verzekeringsfraudeurs
12 november 2019

Steeds meer banken stellen huizenkopers in staat om de gekochte woning te verduurzamen. Bij 44 van de 55 annuïteitenhypotheken is het mogelijk om extra te lenen bij aankoop van een duurzame woning of voor het investeren in energiezuinige maatregelen. Bij 38 hypotheken kan de koper tot maximaal 106 procent van de woningwaarde lenen, in plaats van de gebruikelijke 100 procent.

Dat meldt MoneyView in het SpecialItem Hypotheken. Ook voor bestaande hypotheken zijn er meer mogelijkheden. Bij verreweg de meeste banken kunnen huiseigenaren extra lenen voor energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld met een tweede hypotheek of een persoonlijke lening. Soms moet dit via een adviseur lopen tegen het normale tarief, maar bij enkele banken kan het met een gereduceerd tarief. Bij een persoonlijke lening kan de huiseigenaar goedkoper uit zijn, omdat er geen financieringskosten zijn, zoals de kosten voor advies, notaris en taxatierapport.

Duurzaam leningdeel

Ongeveer de helft van de banken bestudeert op het ogenblik een eventuele introductie van een duurzaam leningdeel met lage tarieven en aparte voorwaarden. Bij de financiering van energiezuinige voorzieningen voor bestaande klanten kijken banken vooral hoe de kosten beperkt kunnen worden voor deze relatief kleine verhogingen van de lening.