Je woning isoleren: groen én voordelig

Onzekerheid zorgt voor recordaantal hypotheekaanvragen
31 augustus 2020
hypotheek oversluiten
Inboedelverzekering, verhuizen en schade: waar moet je op letten?
31 augustus 2020

Je woning isoleren is altijd een goed idee. Steeds meer mensen willen het wel, maar… ze hikken aan tegen de kosten. Gelukkig zijn er veel regelingen en subsidies.

Voordelen van je huis isoleren

  • Je energierekening duikt omlaag. Isolatie houdt in de winter de vrieskou buiten, in de zomer de hitte. Dat betekent dus: minder te stoken en koelen. Veel extra woongenot! Daardoor zal het energieverbruik dalen. 
  • CO2-vermindering. Minder stoken en koelen is beter voor het milieu, naast de financiele voordelen.
  • De meeste isolatiemaatregelen gaan heel lang mee. Denk aan een HR-ketel (15 jaar) of zonnepanelen (25 jaar). Zolang de maatregel meegaat, bespaar jij op je energiekosten, jaar in, jaar uit. In de meeste gevallen blijf je nog besparen als je de maatregel al lang hebt terugverdiend.

Lagere btw bij isolatie

Van plan om duurzaam te verbouwen? Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9 procent., in plaats van de gebruikelijke 21 procent. Milieu Centraal heeft berekend dat dit zo’n 1.300 euro scheelt als je een eengezinswoning helemaal isoleert (vloer, dak, spouwmuur en glas).

Voorwaarden laag btw-tarief:

  • Het lage btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie. Voor werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk) geldt het gewone btw-tarief van 21 procent.
  • Ook voor de materialen geldt het normale btw-tarief van 21 procent.
  • Het lage tarief geldt alleen als de woning ouder is dan 2 jaar, of als het pand al meer dan 2 jaar als woning wordt gebruikt.
  • Het lage tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen.

Voor meer informatie kan het bedrijf terecht bij de Belastingdienst, kijk voor de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

Subsidie voor isolatie

Er is een landelijke subsidie voor isolatie van je dak, gevel, vloer en ramen. Op dit moment is die extra hoog: als je 2 of meer isolatiemaatregelen neemt, kun je ongeveer 30% van de kosten terugkrijgen. (Let op: na 31 december 2020 wordt dat 20%) Ook VvE’s kunnen deze subsidie aanvragen.  Denk aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie binnen of buiten, vloerisolatie en HR++ of triple glas. Gemeentes en provincies hebben bovendien soms ook nog lokale subsidiepotjes. Kijk op Energiesubsidiewijzer welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn.

Andere manieren om isoleren te financieren

Met een zogenoemde Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen om de isolatiewerkzaamheden te veroorloven. Mogelijk kun je ook extra hypotheekruimte kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen.