Inboedelverzekering, verhuizen en schade: waar moet je op letten?

Je woning isoleren: groen én voordelig
31 augustus 2020
Spanje en delen Frankrijk op oranje, wat betekent dat voor je reisverzekering?
31 augustus 2020
hypotheek oversluiten

Een bijzonder moment: je krijgt de sleutel van je nieuwe huis. Voor je in je nieuwe stek op de bank ploft, moet je nog veel regelen. Zoals je spullen veilig verhuizen. Daarbij kan een ongelukje zo gebeuren. Bijvoorbeeld als je bank door een smal trapgat omhoog moet. Ga je binnenkort verhuizen? We vertellen waar je op moet letten bij schade.

Verhoogd risico op schade tijdens verhuizen 

Tijdens het verhuizen heb je een hoger risico op schade. Soms staat je inboedel op verschillende plekken; in het oude huis of tijdelijke opslag. En je nieuwe adres. En dan heb je ook nog de verhuisrit. Er kunnen verschillende dingen gebeuren. Zoals een steekwagentje dat met je wasmachine door de wielen zakt. Of een verhuizer die je televisie laat vallen. 

Tip: weet je de datum waarop je gaat verhuizen? Geef dit dan door aan je verzekeraar. Zo blijf je goed verzekerd. Loopt je planning anders dan verwacht? Dat maakt niet uit. Er zit vaak een overlap tussen de verzekering op je oude en nieuwe adres. 

Verzekerd tijdens je verhuizing

Geef je je verhuizing vooraf door? Dan loopt je inboedelverzekering door tijdens je verhuizing. Dat komt door de overlapperiode waar verzekeraars rekening mee houden. Goed om te weten: niet alle inboedelverzekeringen dekken alle schade. Dat komt door het verhoogde risico op schade tijdens verhuizing. Zoals krassen of deuken die je zelf door het tillen van je spullen veroorzaakt. In de voorwaarden lees je precies wat er wel en niet vergoed wordt. Heb je waardevolle spullen? Dan kan het slim zijn om die extra te verzekeren. 

Hulp van een verhuisbedrijf 

Hulp van een verhuisbedrijf is handig als je veel spullen hebt of ver moet rijden. De verhuizers kunnen dan het zware werk voor je doen. En regelen ook een verzekering. Heb je een erkende verhuizer ingeschakeld? Dan is schade aan je spullen goed verzekerd. Bij goedkope verhuizers is de verzekering niet altijd zo goed geregeld. Verstandig dus om dat even te checken. Goed om te weten: een (erkende) verhuizer is niet voor alles aansprakelijk. Zo zijn bijvoorbeeld het functioneren van elektronica en het afsterven van planten niet verzekerd. En de verzekeraar keert nooit meer dan de dagwaarde uit. 

Hulp van vrienden of familie

Vaak kan je tijdens het verhuizen wel wat hulp gebruiken. Fijn als vrienden of familie dan een helpende hand aanbieden. Het verhuizen gaat daardoor veel sneller. En het is ook nog eens gezellig. Maar je eigen inboedelverzekering dekt geen schade die wordt aangericht door vrienden. Ze kunnen wel een aansprakelijkheidsverzekering gebruiken. Die kan de schade vergoeden, al geldt er wel vaak een maximumbedrag. 

Voorbeelden: in welke verhuissituatie wordt schade vergoed?

In de voorwaarden van je verzekering vind je precies welke schades wel en niet worden vergoed. Een aantal voorbeelden:

Wel verzekerd Niet verzekerd 
Diefstal van verhuisdozenAls je aangifte doet bij de politie.Als je geen aangifte doet bij de politie. Ook verhuisdozen met kunst en elektronica zijn niet verzekerd.
Schade tijdens omhoog brengen van spullenAls je spullen ophijst.Als je spullen omhoog tilt. 
Doos laten vallenX
Schade door struikelenX
Schade door ongeluk of pech tijdens de verhuisrit X