De stijging van de hypotheekrente neemt extreme vormen aan. Gevolg: je kunt duizenden euro’s minder lenen dan een maand geleden.
Hypotheekverstrekkers hebben de rentes de afgelopen twee weken verhoogd tot wel 0,4 procentpunt. Het gevolg daarvan is dat je op een hypotheek van tien jaar nu een rente van boven de 4 procent betaalt. Die rentes zijn zelfs zo hoog opgelopen dat ze de rentes voor een hypotheek van twintig jaar aantikken. Die hypotheken zijn vaak bestendiger voor ontwikkelingen in de wereld. Kortere hypotheken vloeien voort uit de nu grillige kapitaalmarkt, waar de rentes ook stijgen. Lange hypotheken worden vaker gefinancierd uit pensioenfondsen.
De hoge rente komt door invloeden van buitenaf. Zo heeft de Britse centrale bank ingegrepen om de stijging van Britse staatsleningen in te dammen en zijn de renteverhogingen in de VS hoger dan gedacht. Ook de aanhoudende onrust rond de gasprijzen en de oorlog in Oekraïne spelen een rol. Bovendien laat de angst voor een economische recessie zijn sporen op de woningmarkt na, concludeert De Hypotheekshop, die merkt dat geldverstrekkers vaart maken met het verhogen van de rente. Ter vergelijking: de rentes lagen begin dit jaar nog op ongeveer één procent.
De nieuwste stijging heeft gevolgen voor wat je maximaal kunt lenen, want hogere rente betekent hogere maandlasten. Je kunt in vergelijking tot vorige maand ongeveer 5000 euro minder lenen, en dat loopt wel op zo, met die flinke verhogingen.
Een stel dat samen 70.000 euro verdient, kon vorige maand zo’n 345.000 euro lenen. Dat is nu 4000 euro minder. Ook de maandlasten van dat stel stijgen, met 75 euro bruto (ongeveer 30 euro netto). Je kunt weer minder lenen en zal dus waarschijnlijk extra eigen geld moeten inbrengen.
We verwachten ook dat het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) de cijfers waarmee de maximale hypotheek wordt berekend, zal aanpassen. Dat zal leiden tot een fors lagere maximale hypotheek vanaf januari. Dat komt doordat onze lasten voor bijvoorbeeld boodschappen en energie zodanig zijn opgelopen dat je een minder groot bedrag van je inkomsten aan je hypotheeklasten kwijt kunt zijn. Voordeel daarvan: de verwachting is dat de huizenprijzen zullen dalen als kopers minder te besteden hebben.
En er is nog een lichtpuntje, schetst Lankreijer. ,,Veel mensen hebben vanuit de werkgever of de cao wel een salarisverhoging gekregen afgelopen jaar, of deze komt er komende maanden nog aan. Met deze verhoging gaat je maximale hypotheek omhoog, soms wel flink.”
Ook het Hypotheken Data Netwerk (HDN) constateert de flinke rentestijgingen. Ook zijn er steeds meer verhuizers die hun hypotheek meenemen: de ‘meeneemregeling’ wordt volgens HDN nu duizenden keren per maand gebruikt.