Hypotheekrente stijgt opnieuw hard: dit betekent het voor je leenbedrag
12 oktober 2022
Heb jij zonnepanelen? Energieleverancier moet salderen op jaarbasis
12 oktober 2022

Als je een inboedelverzekering afsluit, wordt bijna altijd globaal de waarde van je inboedel vastgesteld. De waarde van je inboedel bepaalt voor welk bedrag jouw inboedel wordt verzekerd. Maar wat krijg je eigenlijk uitgekeerd als je schade hebt? Krijg je dan de nieuwwaarde van je spullen terug, zodat je bijvoorbeeld ook echt een nieuwe laptop kunt kopen? Of krijg je de dagwaarde uitgekeerd? Dat is het bedrag dat het op dat moment waard was. Hoe het precies zit, leggen we je graag uit.

Schade vergoed of gerepareerd

Je inboedel is in principe verzekerd tegen de nieuwwaarde. Maar dat betekent niet automatisch dat je ook de nieuwwaarde vergoed krijgt als je schade hebt. Als de schade gerepareerd kan worden, krijg je de kosten van reparatie vergoed. Maar kan bijvoorbeeld je laptop of tafel niet meer gerepareerd worden dan krijg je vaak de nieuwwaarde uitgekeerd.

Wel zijn hier uitzonderingen op. Bedraagt de dagwaarde nog maar 40% van de nieuwwaarde? Dan krijg je de dagwaarde uitgekeerd. Dat is ook zo als jouw spullen zijn opgeslagen. Verzekeraars gebruiken een tabel om te berekenen met welk percentage je spullen hun waarde verliezen. Deze tabel verschilt per verzekeraar.

Bij onder meer verzamelingen en antiek krijg je wel altijd de dagwaarde vergoed. Als deze veel waard zijn, kun je er een kostbaarhedenverzekering voor afsluiten. Je moet dan wel je verzameling of antiek laten taxeren.

‘Leeftijdsgrens’ bij nieuwwaarde vergoeding

Er zijn ook verzekeraars die een ‘leeftijdsgrens’ voor het vergoeden van de nieuwwaarde hanteren. Bijvoorbeeld alleen als de tafel of laptop nog geen vijf of tien jaar oud is. Als je dan schade hebt en beschadigde voorwerp was nog geen vijf of tien jaar oud krijg je altijd de nieuwwaarde. Na die periode de dagwaarde.