Amsterdam en Rotterdam goed voor 1 op de 10 verkeersongevallen
2 november 2021
December de maand van de Kerst 🎄
6 december 2021

Voor het eerst sinds jaren stijgt de hypotheekrente. Gelukkig heel langzaam, maar wie weet wat de toekomst brengt. Zolang de rente nog historisch laag is kun je de maandlasten fors verlagen door je dure hypotheek over te sluiten. Hoe pak je dit aan? En ben je nog steeds voordeliger uit als je boeterente moet betalen?

Stilte voor de storm?

Onder andere door de coronacrisis is er veel onzekerheid op de financiële markten. De wereldwijde marktrente stijgt al een tijdje en de hypotheekrente nu dus ook. Geen reden voor paniek. De afgelopen maanden daalde de rente vaak met maximaal een paar honderdsten. Omdat de stijging nu oploopt tot wel 0,15 procent lijkt het opeens veel, maar de rente blijft gewoon nog steeds heel laag.  Neemt niet weg dat de ingezette stijging wel een goede reden is om de rentes bij verschillende hypotheekverstrekkers in de gaten te houden.

Nieuwe hypotheek, nieuwe voorwaarden

Bij oversluiten sluit je in feite een compleet nieuwe hypotheek af waarmee je de oude hypotheek ineens aflost. Betere voorwaarden en een lagere rente zijn belangrijke redenen om een hypotheek over te sluiten. Vergeet niet dat je waarschijnlijk wel boeterente, taxatiekosten, notariskosten en advieskosten moet betalen.

Zekerheid is veel waard

De rente is ondanks de kleine stijging nog steeds erg laag.  De kans is groot dat de rente hoger was toen jij je huidige hypotheek afsloot. Door deze over te sluiten naar een nieuwe hypotheek met een rentevaste periode van bijvoorbeeld 10, 15 of 20 jaar weet je zeker dat je langere tijd verzekerd bent van een lage rente. Dat geeft rust. Als je liever gaat voor lagere maandlasten kun je kiezen voor een kortlopende rentevaste periode.

Oversluiten of niet?

Je persoonlijke situatie en wensen zijn belangrijk om te bepalen of oversluiten een goede idee is. Neem ook de eenmalige oversluitkosten mee in je overwegingen. Heb je een hypotheek met een hoge rente van 3 of 4% en loopt de rentevaste periode binnen een paar jaar af? Dan is het de moeite waard om te kijken hoe snel je de vaste oversluitkosten terugverdient.