Het wordt kouder: hoe bespaar je energie?

Randstad Financieel Adviesgroep sponsor van Nikantes
13 oktober 2015
Vergelijk pechhulp: groot prijsverschil!
21 oktober 2015

Het wordt kouder: hoe bespaar je energie?

Zoals iedereen wel merkt is het buiten weer kouder aan het worden. Als je in de ochtend je warme bed uitstapt, voel je het meteen. Dit is het moment dat mensen de verwarming weer gaan gebruiken. Het gasverbruik neemt daardoor in vergelijking met de afgelopen maanden weer toe. Toch is het nog steeds mogelijk om te besparen op je energie, ondanks dat je gasverbruik omhooggaat.

Natuurlijk kun je zonnepanelen kopen en dubbel glas, of isolatie laten aanbrengen. Maar daar is een grote investering voor nodig, die je pas na een paar jaar terugverdient. Wil je snel en gemakkelijk energie besparen?Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet, waarmee je meteen aan de slag kunt.

1. Zet de verwarming een graadje lager

Wist je dat bijna bijna driekwart van je gasverbruik op gaat aan de verwarming? Je kunt al besparen door je verwarming een graad lager te zetten. Als de verwarming normaal gesproken op 21 graden staat, zet hem deze winter dan eens op 20 graden. Je bespaart daarmee ongeveer 7% op je gasverbruik! Zorg er daarnaast voor dat de verwarming uitstaat in kamers die niet gebruikt worden. Om het niet koud te krijgen hebben we enkele tips hoe je jezelf warm kunt houden.

2. Geef de verwarming de ruimte

Heb je een bank tegen de verwarming aan staan? Schuif deze dan tien centimeter naar voren. Zo wordt de warmte niet tegengehouden. Staat de verwarming tegen een (niet-geïsoleerde) koude buitenmuur? Overweeg dan radiatorfolie. Dit weerkaatst de warmte de ruimte in, zodat deze niet verloren gaat via de koude muur.

3. Controleer je huis op kieren en tocht

Door kieren kan warmte verdwijnen naar koude ruimtes, en andersom. Tochtstrips kunnen dit makkelijk voorkomen. Heb je een raam met enkel glas? Dan komt er waarschijnlijk ook veel kou vanaf. Met een gordijn kun je die kou tegenhouden. Probeer er op te letten dat het gordijn vervolgens niet voor een verwarming hangt, want dan wordt de warmte ook tegengehouden.

4. Creëer sfeer met kaarsjes

Ga je ’s avonds een film kijken op de bank? Steek dan wat kaarsjes aan en pak er een dekentje bij. Dat geeft een gezellige sfeer en je kunt de verwarming een graadje lager zetten.

5. Zet de verwarming op tijd uit en verwarm alleen kamers die gebruikt worden

Je kunt ruim een uur voordat je weggaat of gaat slapen, de verwarming uitzetten. De warmte blijft dan nog wel hangen, maar de verwarming hoeft niet constant te blijven stoken. Door de temperatuur een graadje lager te zetten, kun je al een hoop energie besparen. Houd de verwarming ‘s nachts op maximaal 16 graden. Wil je toch een lekkere warme kamer als je opstaat of thuiskomt? Dan kun je een klokthermostaat overwegen.