Heeft je huisdier een reisverzekering nodig?

Verbouwen als alternatief voor verhuizen
29 juli 2019
Veilig op reis: tips tegen zakkenrollerij
29 juli 2019

Dierenliefhebbers met vakantieplannen willen weten of de doorlopende reisverzekering een medische behandeling van hun hond of kat in het buitenland vergoedt. En of je je reis ook mag annuleren of onderbreken wanneer je huisdier vlak voor – of tijdens – je vakantie in het buitenland overlijdt. We zochten het uit.

Wat is een huisdier?

Belangrijk om te weten: als verzekeraars over huisdieren spreken bedoelen ze uitsluitend honden, katten of paarden. Eventueel meereizende goudvissen, hamsters, konijnen of cavia’s zijn dus niet meeverzekerd op je doorlopende reisverzekering.

Hond breekt poot

Ook dieren kunnen pech hebben op vakantie. Als je hond zijn poot breekt aan de Spaanse costa of je kat aan de verdrinkingsdood ontsnapt in het zwembad van je Griekse appartement, dan ga je naar de dierenarts ter plaatse. Moet je de rekening dan zelf betalen, of betaalt je reisverzekeraar de kosten?

Veel verzekeraars vergoeden (een deel van) de medische kosten van je huisdier in het buitenland. Tenminste, als je de extra module ‘medische kosten’ hebt aangevinkt bij het afsluiten van je doorlopende reisverzekering.

Tot een maximaal bedrag

Van je reisverzekeraar krijg je de dierenartskosten tot een maximaal bedrag vergoed. Bij de meeste verzekeraars liggen deze maximale bedragen tussen de 150 en 350 euro per huisdier. De kans is dus groot dat je ook zelf nog een deel van de doktersrekening moet betalen.

Kan ik mijn vakantie annuleren als mijn hond overlijdt?

Als je kat, hond of paard vlak voor – of tijdens – je vakantie in het buitenland overlijdt voel je je misschien veel te verdrietig om nog gezellig vakantie te vieren. Kan je in zo’n geval je vakantie, of het restant van je reis, annuleren?

Ja, bij sommige reisverzekeraars is dit inderdaad mogelijk. Zij vergoeden een (deel van) de reissom als je huisdier overlijdt. Let wel op de beperkende voorwaarden: je hebt soms alleen recht op een vergoeding als je huisdier slechts een paar dagen voor vertrek of tijdens je vakantie is overleden. Check daarom voor vertrek nog even goed de polisvoorwaarden van je doorlopende reisverzekering.