Goede financiële voornemens

Schade door vuurwerk, en nu?
5 januari 2020
Originele stedentrips in 2020
3 februari 2020
geld

Ruim vier op de vijf Nederlanders heeft financiële goede vooornemens voor het nieuwe jaar gemaakt. De top 3 bestaat uit sparen voor een buffer (41 procent), minder onnodige uitgaven doen (36 procent) en zuiniger aan doen (35 procent).

Dit blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder. Een op de drie Nederlanders kan een onverwachte tegenslag van tweeduizend euro niet opbrengen. Dat is vooral het geval bij mensen in de leeftijd van 35 tot 44 jaar. 65-plussers denken het vaakst zo’n bedrag te kunnen ophoesten.

Veertien procent van de respondenten heeft helemaal geen financiële buffer. Lager opgeleiden hebben minder vaak een buffer. Bij de besparingen zijn drie categoriën het populairst: de dagelijke boodschappen (38 procent), winkelen (37 procent) en energie (27 procent). Bij dat laatste wordt gedacht aan het overstappen naar een andere leverancier.

Nieuwe regels

Bijna de helft van de respondenten is nog niet bekend met de verandering in de belastingschijven. De huidige vier schijven worden vervangen door twee schijven; 37,35 procent voor het inkomen tot en met 68.507 euro en 49,5 procent voor de rest. Met de tool ´Wat betekent dit voor mij?´ van Wijzer in Geldzaken kan iedereen globaal berekenen of hij of zij er op vooruit gaat.