Schade door vuurwerk, en nu?

Dit verandert in de kosten voor huizenkopers en -bezitters in 2020
5 januari 2020
geld
Goede financiële voornemens
5 januari 2020

Celebrating with sparklers in the night

Vuurwerk mag je alleen op 31 december afsteken. Gelukkig gaat het meestal goed, maar helaas niet altijd. Stel dat je gewond raakt of schade oploopt aan je huis? Ben je hier dan voor verzekerd?

Schade aan je huis

Een ongeluk zit in een klein hoekje, bij vuurwerk al helemaal. Aan het bewaren en afsteken zit altijd een risico. Stel dat jouw vuurwerk gaat af in huis en er ontstaat brand? Dan ben je hier voor verzekerd  via je opstal– of inboedelverzekering. Heb je een koophuis dan moet je zelf de opstalverzekering regelen. Als je in een huurhuis woont, heeft je verhuurder zo’n verzekering afgesloten. De opstalverzekeraar vergoedt de brandschade. Uiteraard krijg je de schade alleen vergoed als je een normale hoeveelheid vuurwerk in huis hebt liggen. Heb je genoeg vuurwerk voor de hele buurt of heb je illegaal vuurwerk? Dan keert de verzekeraar niet altijd uit.

Schade aan je auto

Rond de jaarwisseling wordt er overal vuurwerk afgestoken. Dit kan ook je auto raken. Ben je verzekerd voor brandschade of ruitschade door vuurwerk? Als er geen opzet in het spel is, dan krijg je de schade vergoed met een WA-beperkt of een allrisk autoverzekering hebt. Dit heeft vaak geen gevolgen voor je no-claimkorting.  

Is er door vuurwerk lakschade ontstaan? Dan krijg je alleen een vergoeding als je een allrisk autoverzekering hebt. Met alleen een WA-verzekering krijg je helaas geen vergoeding voor brandschade, ruitschade of lakschade door vuurwerk.

Gewond en nu?

Elk jaar raken mensen gewond door het afsteken van vuurwerk. Bijvoorbeeld omdat het vuurwerk te snel af gaat of omdat iemand gaat kijken waarom het juist niet afgaat. Wanneer je gewond raakt door vuurwerk en je hebt medische zorg nodig, wordt dit vergoed door je zorgverzekering.