Gladheid op de weg: is je auto al winterklaar?

Drie bespaartips voor je autoverzekering
3 februari 2021
Autobrand, wat doet de verzekering?
3 februari 2021

Code geel of oranje… Het is behoorlijk glad op de weg. En wat is het koud! Het perfecte weer om lekker warm binnen te blijven. Moet je toch de weg op? Rijd dan voorzichtig en houd rekening met gladheid. En vergeet niet om je auto te checken. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

1. Controleer je banden(spanning)

Zorg ervoor dat je bandenspanning in orde is. Dat zorgt voor meer grip op de weg. Wel zo veilig voor jezelf en voor je medeweggebruikers. Controleer ook of je banden nog genoeg profiel hebben. De minimale profieldiepte is 1,6 millimeter. Wil je zeker weten dat je veilig de weg op kan? Dan kun je het beste winterbanden onder je auto (laten) zetten. Winterbanden hebben een ander profiel dan gewone banden. Hierdoor heb je betere grip op een glad wegdek. 

2. Check de koelvloeistof en antivries 

Vergeet niet te controleren of er nog voldoende koelvloeistof in je motor zit. Je kunt dit aan het reservoir aflezen. Zit er niet veel meer in? Vul dit dan bij. Let op: de koelvloeistof moet voldoende antivries bevatten. Daarmee voorkom je dat het bevriest. Je kunt dit controleren met een antivriesmeter. 

3. Zorg voor voldoende ruitenwisservloeistof

In de winter verbruikt je auto meer ruitenwisservloeistof door pekel en opspattend water. Daarom is het belangrijk dat er voldoende vloeistof in het reservoir zit. Kies de antivries variant. De ruitenwisservloeistof moet geschikt zijn voor temperaturen tot -20 graden Celsius. 

4. Let op dat deurrubbers niet vastvriezen 

Tijdens vorstperiodes kunnen de deurrubbers vastvriezen. Je kunt dit voorkomen door de deurrubbers in te smeren met vaseline of siliconenspray. Is de deur toch vastgevroren? Duw dan tegen de deur voordat je ‘m opentrekt. Zo voorkom je dat de deurrubbers scheuren. 

Let op: ook het slot kan bevriezen. Met olie of slotontdooier voorkom je dit. Is het slot toch bevroren? Dan kun je dit met slotontdooier weer oplossen. 

5. Leg je ruitenkrabber vast klaar

Niets is vervelender dan verrast worden door bevroren autoruiten. Vooral als je snel weg moet. Maar rijden met slecht zicht is behoorlijk gevaarlijk. Zorg er daarom voor dat de ijskrabber klaar ligt. Liever voorkomen? Koop dan een anti-ijsdeken voor je voorruit. 

Hopelijk ga je met onze tips veilig de weg op. Of kies je er voor om dit weekend lekker vanuit huis te genieten van het winterse weer. Stap je in de auto en heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch schade? Check wat je autoverzekering vergoedt bij schade door gladheid.