Autobrand, wat doet de verzekering?

Gladheid op de weg: is je auto al winterklaar?
3 februari 2021
5x slapen in een romantisch kasteelhotel. Heerlijk!
5 maart 2021

In veel gevallen vergoedt de autoverzekering brandschade. Maar let wel op de kleine lettertjes.

Bij een WA+casco (beperkt casco) en een All-risk (volledig casco) autoverzekering is er vaak een vergoeding bij brand. Dat geldt ook voor brand door vandalisme. Heb je alleen een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA)? Dan krijg je geen vergoeding bij brand.

Wat te doen bij brandschade?

Meld deze schade direct bij de verzekeraar, dat kan vaak telefonisch of via een app. De verzekeraar vergoedt de kosten voor het wegslepen en in sommige gevallen heb je -enige dagen- recht op vervangend vervoer. Controleer daarvoor de polisvoorwaarden. De verzekeraar stelt het schadebedrag vast, meestal aan de hand van een schaderapport. Is de auto total-loss? Dan krijg je een vergoeding, meestal gebaseerd op dagwaarde, maar de voorwaarden verschillen per verzekeraar. Controleer ook daarvoor de polisvoorwaarden.

Geen dekking voor brand, wat nu?

Heb je geen recht op een vergoeding voor autoschade door brand? Als deze brand door iemand anders is veroorzaakt kan je diegene natuurlijk aansprakelijk stellen voor de schade.

Bij autoschade door een onbekende dader, kan je ook een beroep doen op het Waarborgfonds. Maar dat geldt helaas alleen als er sprake is van schade door een ander voertuig ( doorrijden na een botsing). Het Waarborgfonds vergoedt brandschade niet.