Drie bespaartips voor je autoverzekering

Pas op voor nieuwe phishing-mails
3 februari 2021
Gladheid op de weg: is je auto al winterklaar?
3 februari 2021

De autoverzekering is, na je zorgverzekering, waarschijnlijk de duurste verzekering die je hebt. Goed nieuws, want veel mensen kunnen hier flink op besparen. Gemiddeld wel 259 euro! We geven je graag drie tips hoe ook jij niet meer betaalt dan nodig is.

Tip 1: vergelijk regelmatig

Het loont de moeite om jaarlijks in vijf minuten even te checken of je nog goed zit. Heb je dit al een aantal jaar niet gedaan? Grote kans dat je ergens anders voordeliger uit bent. In een aantal situaties is de kans dat je kunt besparen nog groter:

  • Je bent verhuisd. De premie van je autoverzekering is van veel factoren afhankelijk. Onder andere van je woonadres. Verhuis je naar een andere plaats? Of zelfs binnen je eigen woonplaats naar een andere straat? Dan is de kans groot dat een andere verzekeraar een betere deal voor je heeft.
  • Je hebt een andere auto gekocht. Welke verzekeraar het beste aanbod heeft, hangt ook af van het merk en type auto dat je hebt. Ruil je je oude auto in? Dan is het vaak ook tijd voor een andere verzekeraar.

Tip 2: kies de juiste dekking

Wie een autoverzekering afsluit kan uit drie verschillende dekkingen kiezen. Met WA, de goedkoopste dekking, ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen. De uitgebreidste dekking, WA + volledig casco, is het duurst. Maar wanneer kies je voor welke dekking? Vaak is het slim om een oudere auto wat minder uitgebreid te verzekeren. Rij je zo’n auto total loss, of wordt hij gestolen? Dan krijg je er de dagwaarde voor terug. En soms gaat hier ook je eigen risico nog vanaf. Zonde dus om hier veel premie voor te betalen. In het algemeen kun je de volgende richtlijn aanhouden:

Leeftijd autoDekking
0 – 5 jaarVolledig casco
6 – 10 jaarBeperkt casco
Ouder dan 10 jaarWA

Tip 3: betaal kleine schades zelf

Kleine schades zelf betalen klinkt misschien vreemd, want je bent er toch voor verzekerd? Dat klopt, maar als je verzekeraar een schade vergoedt, verlies je meestal ook vijf schadevrije jaren. Dat betekent dat je autoverzekering duurder wordt. Het kost je vervolgens weer vijf jaar om op je oude aantal schadevrije jaren (en de bijbehorende korting) terug te komen. Heb je bijvoorbeeld een kleine schade van 200 euro, maar ga je de komende vijf jaar 600 euro meer premie betalen als je de schade meldt? Dan is het voordeliger om deze schade zelf te betalen.