Energieprijs voor huishoudens sinds 1 juli fors naar beneden: dit zijn de verschillen

Brand in huis: woonverzekering of brandverzekering
8 juli 2020
Nederlanders willen weer op reis
8 juli 2020

De tarieven van variabele energiecontracten zijn sinds 1 juli fors lager. Huishoudens betalen minder om hun huis te verwarmen en verlichten nadat de leveringskosten naar beneden doken in de coronacrisis. wij brengen in kaart wat het effect daarvan is.

Eerder werd al bekend dat Oxxio de rekening verlaagt met gemiddeld 149 euro op jaarbasis, Vattenfall haalt 112 euro van de energienota af en het tarief van Eneco daalt met 158 euro. Uiteraard afhankelijk van het verbruik van de bewoners.

Veel mensen hebben een contract met variabel tarief, maar weten dat helemaal niet. Variabele contracten bewegen met de markt mee, maar doen dat doorgaans met vertraging op 1 januari en 1 juli. Huishoudens met een vast tariefcontract betalen gedurende de looptijd één vast bedrag per eenheid gas en stroom.

In onderstaande grafiek komt duidelijk naar voren dat vanaf vandaag de gemiddelde prijs tussen de 70 en 200 euro lager uitvalt dan in de eerste helft van 2020, afhankelijk van het type woning (is aan te passen). De vaste contracten doken in prijs al naar beneden vanaf maart, maar dat tarief geldt uiteraard alleen voor huishoudens die een nieuw contract hebben afgesloten. (welkomstaanbiedingen zijn uitgesloten).

Hoewel de variabele tarieven een stuk lager uitvallen dan de afgelopen zes maanden, is het bij de meeste energiemaatschappijen nog steeds goedkoper om een vast tariefcontract af te sluiten. Dat is terug te zien in het gemiddelde tarief in de grafiek.