Nazomer vakantie tips
11 september 2022
Deze verzekeringen heb je nodig als je op kamers gaat
11 september 2022

Ben jij van plan om je badkamer of keuken op te knappen? Of wil je op een duurzame manier een aanbouw plaatsen? Dat levert vaak veel op. Je zit veel comfortabeler in een opgeknapt huis dat minder vochtig of koud aanvoelt. En je kunt tegelijkertijd de energiekosten flink verlagen. Hoe maak je duurzame keuzes tijdens een verbouwing?

Duurzaam verbouwen: hoe pak je dat aan? 

Tijdens de verbouwing moet je allerlei keuzes maken. Ga je alles vervangen, of kun je ook (deels) renoveren en opknappen? Welk materiaal kies je? Zorg in elk geval voor een ontwerp waarbij je zo weinig mogelijk (nieuw) materiaal nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een lichtere optie (hout in plaats van steen) of tweedehands materialen. Let op dat het materiaal goed past bij de functie en ruimte. Zo moet je bij de badkamer rekening houden met vocht. Heb je jonge kinderen? Dan is het goed om stoot-, vlek- en krasvrije materialen te nemen. Door slimme keuzes voorkom je dat je snel weer moet klussen.

Aanbouw

Wil je je woonoppervlakte vergroten met een aanbouw? Dan heb je gelijk veel opties om te verduurzamen. Zo kun je kiezen voor een lichte constructie, waardoor je geen zware fundering nodig hebt. Een lichtkoepel en voldoende ramen zorgen voor veel daglicht. Ook heb je daardoor minder lampen nodig. Zorg ook voor goede isolatie en leg vloerverwarming aan, dat werkt goed samen met een warmtepomp. Tot slot heb je door de aanbouw misschien ruimte voor zonnepanelen of een zonneboiler. Daarmee gaat je energierekening flink omlaag. 

Nieuwe badkamer 

Bij een nieuwe badkamer denk je al snel aan een luxe regendouche en ligbad. Maar kies je voor een douchekop die wat minder water geeft? Dan bespaar je behoorlijk wat energie. En wist je dat je wegstromend douchewater ook kunt hergebruiken? Dat kan met een douche-wtw. Slim dus om te kijken of die direct geplaatst kan worden. Check ook het glas en de ventilatie. Met HR++ of triple glas hoef je minder te verwarmen dan met enkel of normaal dubbel glas. Met goede isolatie voorkom je vochtplekken en houd je voldoende frisse lucht in de badkamer.

Nieuwe keuken 

Is jouw keuken flink verouderd? Als de apparaten nog goed werken, is opknappen de meest duurzame manier. Met nieuwe deurtjes en handgrepen ziet een oude keuken er gelijk al een stuk beter uit. Is de keuken echt aan vervanging toe en wil je duurzame keuzes maken? Neem dan een inductiekookplaat. Die is veel energiezuiniger dan een keramische of ‘ouderwetse’ elektrische kookplaat. Heb je in de keuken ook nieuwe apparaten nodig, zoals een koelkast of oven? Kies dan voor apparaten met een donkergroen energielabel. 

Flinke verbouwing? Verduurzaming verplicht 

Sinds 1 februari is het bij een grote verbouwing verplicht om te verduurzamen, bijvoorbeeld met een warmtepomp of zonnepanelen. Dit geldt als er bij de verbouwing meer dan 25 % van de buitenzijde van het huis wordt aangepakt en de verwarmings- of koelinstallatie wordt aangepast. Na de verduurzaming moet het energieverbruik in de woning voor een belangrijk deel uit hernieuwbare energie bestaan. Voor hoeveel precies hangt af van de oppervlakte van het dak en het aantal vierkante meters leefruimte na de verbouwing.

Soms hoef je niet te verduurzamen bij forse verbouwingen. Namelijk als het onmogelijk is om aan de plicht te voldoen. Bijvoorbeeld door de locatie van de woning, bouwtechnische belemmeringen of restricties door monumentenzorg. 

Verduurzaming financieren

Uiteindelijk levert verduurzaming heel wat geld op, maar eerst moet je wel flink betalen voor een verbouwing. Goed om te weten: er is een subsidie voor isolatie en installaties. Die kan je krijgen als je binnen een jaar minstens twee delen van je huis isoleert. Of de isolatie combineert met een warmtepomp of zonneboiler.

Klaar met verbouwen? 

Is de verbouwing achter de rug? Dan heb je meestal nog restjes over van materialen of producten. Het is verstandig om die te bewaren, zodat je ze in de toekomst kunt gebruiken voor herstelklusjes. Je opgeknapte badkamer of keuken gaat namelijk langer mee als je regelmatig onderhoud pleegt. Gaat er toch iets kapot, maar ben je er op tijd bij? Dan is reparatie vaak voldoende en hoef je niet alles te vervangen. 

Een laatste tip voor na de verbouwing: houd de energierekening in de gaten. Als het goed is, gaat die namelijk flink naar beneden na alle duurzame maatregelen. Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn, scheelt verduurzaming veel in de maandelijkse kosten.