Energie besparen met een duurzame verbouwing
11 september 2022
Wat doen andere Europese landen tegen de hoge energieprijzen?
11 september 2022

Het nieuwe schooljaar is begonnen! Een nieuwe stad of studie is heel spannend. Daarom is het misschien een fijn en veilig gevoel om thuis te blijven wonen. Wil je als kersverse student toch het huis uit? Dan is het tijd om wat dingen te regelen. Natuurlijk moet je je inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen. En koop je meubels voor je nieuwe stek. Maar heb je ook aan je verzekeringen gedacht? Dat lijkt een beetje saai, maar is wel belangrijk. In dit artikel geven we je tips. Zo kan je studententijd zorgeloos beginnen. 

Inboedelverzekering

Je eerste eigen plek is meestal geen grote villa. Sterker nog: vaak ben je blij met een paar vierkante meters. Toch zijn je spullen in die kleine ruimte heel wat waard. Denk aan je laptop, smartphone, kleding en televisie. Dat telt lekker op. Al die spullen in je kamer verzeker je met een inboedelverzekering. Je verzekert ze dan tegen schade door diefstal, brand en andere schades van buitenaf. Naast een inboedelverzekering is er nog een soort woonverzekering: de opstalverzekering. Daarmee is het huis en alles wat er aan vastzit verzekerd. Een opstalverzekering wordt vaak geregeld door de verhuurder. Vraag dat voor de zekerheid nog even na. 

Basis of allrisk? 

Bij een inboedelverzekering kies je uit een basis- of allrisk-dekking. Een basis inboedelverzekering vergoedt schade door brand, blikseminslag, storm en inbraak. Een allrisk-dekking vergoedt ook schades die je zelf per ongeluk veroorzaakt. Goed om te weten: vaak eist een verzekeraar dat je voorzorgsmaatregelen hebt getroffen. Zoals een rookmelder en een slot op je deur. Heb je die niet? Dan krijg je vaak geen vergoeding. Is de schade expres veroorzaakt? Of zijn er geen sporen van inbraak? Ook dan vergoedt de verzekeraar de schade vaak niet. Tot slot zijn val- en stootschades van mobiele apparatuur vaak ook uitgesloten. We raden je aan om de voorwaarden van de verzekeraar goed te bekijken. 

Zorgverzekering

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je altijd verzekerd via je ouders. Na die leeftijd moet je zelf een zorgverzekering afsluiten. Je kan dan natuurlijk bij dezelfde verzekeraar blijven. Maar je kan ook kiezen voor een nieuwe verzekering. Een basisverzekering is in elk geval verplicht. Maar misschien wil je je ook wel aanvullend verzekeren. Voor bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapie. Hier vind je alle informatie over zorgverzekeringen voor studenten. Heb je nooit klachten en ga je alleen maar voor controles naar de tandarts? Je kunt dan overwegen je eigen risico te verhogen. Je betaalt dan maandelijks meer premie, maar als je dan wel iets vergoed wil hebben, moet je zelf een groter deel betalen.

Tip: Check ook of je recht hebt op zorgtoeslag. Daarmee kan je een deel van de zorgpremie betalen. 

Reisverzekering

Even bijkomen van het studeren na een tentamenweek? Dan is het lekker om op vakantie te gaan. Vergeet dan niet om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd als je tijdens je vakantie of weekendje weg schade krijgt aan je spullen. Een reisverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Want heb je genoeg geld om na diefstal een nieuwe camera te kopen? En kan je een ticket naar huis betalen, als je door ziekte of familieomstandigheden plots naar huis moet? Om die onverwachte kosten te voorkomen, is het slim om voor je vertrek een verzekering te regelen. 

Twee dingen die goed zijn om weten:

  • Woon je op kamers en hebben je ouders een doorlopende reisverzekering? Dan ben je meestal, zolang je nog studeert, tot je 27e meeverzekerd. Het maakt niet uit of je alleen of met je ouders op vakantie gaat. Check dus eerst even bij je ouders voordat je zelf een reisverzekering afsluit. Twee keer betalen is natuurlijk zonde. Hebben je ouders geen doorlopende reisverzekering? Dan kan je zelf een reisverzekering afsluiten als je ouder dan 18 jaar bent. 
  • Corona is nog niet helemaal weg. Sommige landen hebben alsnog een uitbraak en kunnen dan een negatief reisadvies krijgen. Bij de meeste annuleringsverzekeringen is een negatief reisadvies geen reden om je geld terug te krijgen. Wil je meer weten? Op deze pagina lees je hoe alle reisverzekeraars omgaan met annuleren door corona..

Aansprakelijkheidsverzekering

Het kan altijd gebeuren: je veroorzaakt per ongeluk schade aan andermans spullen. Vervelend, maar gelukkig bestaat er een aansprakelijkheidsverzekering. Hebben je ouders zo’n verzekering en woon je op kamers? Dan ben je, zolang je studeert, tot je 27e meeverzekerd. Hebben je ouders geen aansprakelijkheidsverzekering? Dan kan je zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten als je ouder dan 18 bent. Dat kan bij je inboedelverzekering, of apart. 
Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je ook tegen grotere schades, bijvoorbeeld als er iets van je balkon valt en iemand op diens hoofd raakt. Dat zijn hele dure schades, dus het is erg verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Aan welke kosten moet je denken?

Nu weet je welke verzekeringen je nodig hebt. De volgende belangrijke vraag is: wat gaat dat allemaal per maand kosten? Je wil natuurlijk nog wel wat geld overhouden voor leuke dingen. Wat je precies moet betalen, hangt af van je eigen situatie. Hieronder vind je een indicatie: 

Verzekeringen voor een student van 20 jaar uit Utrecht: 

Verzekering Kosten per maand
Inboedelverzekering (basis)vanaf € 3,40
Inboedelverzekering allrisk-dekkingvanaf € 1,50 
Zorgverzekering (basis + standaard eigen risico)Vanaf € 108,25
Reisverzekering (basis, doorlopend)Vanaf € 1,01
AansprakelijkheidsverzekeringVanaf € 4,06

En verder?

Als je een kamer of studio huurt, kijk dan goed naar de afspraken met de verhuurder. Is je huur bijvoorbeeld inclusief of exclusief gas, water en licht? Als je exclusief huurt, komt er nog een toeslag bovenop de genoemde huurprijs waardoor je maandelijkse kosten hoger uitvallen. Je moet dan namelijk een voorschot doen voor de energierekening. Als je inclusief huurt, zit dat bij de genoemde prijs inbegrepen. 

Sommige verhuurders verhuren ook kamers of appartementen exclusief alle energiecontracten. Je moet dan zelf (met je eventuele huisgenoten) het energiecontract regelen. Kijk daar heel goed naar, want soms kun je er lang aan vastzitten. Vooral nu kan dat een heel duur contract worden. Zet je contract voor nu niet te lang vast en kijk op een gunstiger moment of je kunt overstappen.

Ook internet is niet gratis. Maak goede afspraken met je huisgenoten (als je die hebt) over wie het regelt, welk abonnement jullie nemen en op wiens naam dat komt te staan. Goed internet heb je nodig voor je studie. Het is belangrijk dat je ook thuis fijn kunt werken. 

Maar misschien wel het belangrijkste: vergeet niet te genieten! De studententijd leert je heel veel. Op jezelf wonen is spannend – maar ook leuk.