Brand in huis: woonverzekering of brandverzekering

De mooiste wijnreizen door Europa
8 juli 2020
Energieprijs voor huishoudens sinds 1 juli fors naar beneden: dit zijn de verschillen
8 juli 2020

Hopelijk maak je het nooit mee: brand in huis. Het is een hele vervelende situatie, die ook nog eens veel geld kan kosten. Vaak moet je namelijk veel dingen regelen, zoals reparatie en opruiming. Misschien is je woning zelfs onbewoonbaar geworden. In dat geval heb je veel aanvullende kosten. Bijvoorbeeld voor de herbouw van je huis. En voor tijdelijk onderkomen. Hoeveel schade je ook hebt, je wil goed verzekerd zijn. Heb je dan een aparte brandverzekering nodig, of dekt je woonverzekering de schade? In dit artikel vertellen we je meer.

Wat valt er onder brandschade?

Brandschade is, logisch, schade die ontstaan is na brand. Maar ook schade door het blussen van vlammen en schade door roet en rook hebben te maken met brand. Hier vind je een overzicht van alle schades die met brand te maken hebben. Heb je een grote brand in je huis gehad? Dan heb je vaak extra kosten. Denk aan opruiming, het opslaan van je spullen en tijdelijke woonruimte. Deze kosten vallen onder gevolgschade. Houd hierbij wel rekening met een maximumvergoeding. Gelukkig zijn deze bedragen altijd ruim.

Brandverzekering of woonverzekering?

Je woonverzekering biedt standaard dekking bij brand. Gelukkig! Dat betekent dat de kosten worden vergoed van directe brandschade. Maar ook eventuele gevolgschade is gedekt. Je hebt dus geen aparte brandverzekering nodig. Die bestaat ook niet meer, omdat de brandverzekering tegenwoordig onder je woonverzekering valt. Er zijn twee soorten woonverzekeringen: een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Heb je schade aan je huis en alles wat daaraan vast zit? Dan worden de kosten vergoed door je opstalverzekering. Moeten de spullen in je huis na brand vervangen worden? Dan kun je terecht bij je inboedelverzekering. Maar je bent met deze verzekeringen voor nog veel meer verzekerd. In ons handige overzicht lees je alles over het verschil tussen een inboedel- en opstalverzekering.

Schade melden

Het is belangrijk dat je brandschade zo snel mogelijk meldt bij je verzekeraar. Ze kunnen je gelijk helpen. Vaak komt een expert langs om de schade te bekijken. Het is dus niet verstandig om zonder overleg met je verzekeraar al schade te (laten) herstellen.
Is de brand erg groot? Dan wordt er via de brandweer vaak al iemand ingeschakeld die gelijk van alles voor je regelt. Bijvoorbeeld tijdelijke woonruimte, opslag van je spullen en het melden van schade bij je verzekeraar.