Bespaartips november 2017

lening
Bespaartips oktober 2017
1 oktober 2017
Scheidingsbemiddelaar voor Zuidwest Nederland
1 november 2017
lening

1. Reserveer tijdig een parkeerplaats. Op vakantie gaan wordt extra duur als je de parkeerplaats niet op tijd reserveert. Zo rekent Schiphol voor een week parkeren met reservering € 55 en zonder € 95. Ook bij andere luchthavens zijn er verschillen tussen vroegtijdig reserveren en dit niet doen. Alle tarieven staan op www.vliegveldinfo.nl.

2. Vraag luchthavenbelasting terug. Boekt u een (verre) reis en kunt u onverhoopt niet vertrekken, vraag dan – als u geen annuleringsverzekering hebt – in ieder geval de luchthavenbelasting terug. Veel is dat meestal niet (na aftrek administratiekosten) maar het is tenminste iets.

3. Koop nu uw postzegels. De prijs van postzegels gaat in 2018 weer 5 cent omhoog. Koop nu uw postzegels en u bent net wat goedkoper uit.

4. Anders sparen. De rente die u op uw spaargeld krijgt is op direct opvraagbare spaarrekeningen bijna nul. Iets meer rente krijgt, u op spaardeposito’s.
Alternatief sparen doet u door uw hypotheek af te lossen. Vaak is die rente (ook na fiscaal voordeel) hoger dan wat de bank u geeft. Beperkt u het sparen tot de maximale boetevrije aflossing, dan houdt u van uw geld meer over. Want als het spaargeld in box 3 belast was, dan is het nu vrij als overwaarde eigen woning in box 1. Volledig aflossen lijkt met de kabinetsplannen in het achterhoofd niet verstandig.

5. Overweeg huurtoeslag. Hebt u net een beetje meer spaargeld dan u mag hebben voor de huurtoeslag, dan kan het een uitkomst zijn dat het nieuwe kabinet de vrijstelling in box 3 wil verhogen met € 5.000 per persoon naar € 30.000. Is verder uw huur lager dan € 710 en uw inkomen niet hoger dan € 22.200 als u alleen bent en € 30.150 voor een (echt)paar, vraag dan via uw DigiD bij Belastingdienst.nl uw toeslag aan. Wilt u weten of u met uw inkomen in aanmerking komt voor huurtoeslag, maak dan eerst op de site van de belasting een proefberekening.

6. Bereid een nieuwe zorgverzekering voor. Dit jaar hebben we met elkaar volgens vergelijkingssite Independer 61,5 miljoen euro bespaard door over te stappen naar een andere zorgverzekering. Op 12 november dit jaar moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor het komende jaar bekend maken en begint het overstapcircus. Door nu een inschatting te maken van uw zorgbehoeften en voorkeuren begint u beter voorbereid aan dit circus en bespaart u net als vele anderen op uw zorgkosten.

7. Betaal zelf de boeterente. Vanwege de lage hypotheekrente is overstappen van een hoge rente naar een lagere aantrekkelijk. Hindernis is de boeterente die banken in rekening mogen brengen als u eerder overstapt dan het aflopen van de rentevasteperiode. Banken bieden dan de mogelijkheid om of het boeterentebedrag te lenen of de rente te middelen. In de praktijk zijn dat dure methoden. Beter betaalt u de boeterente in een keer en profiteert u wel en sneller van de overstap.

8. Tweedehands hulpmiddel. U kunt natuurlijk een nieuwe rollator kopen voor een paar honderd euro, u kunt er ook een voor een paar tientjes kopen op een van de marktplaatsen op internet. Het is aan te raden om de rollator of ander hulpmiddel dat u tweedehands koopt wel een onderhoudsbeurt geven, zodat u er veilig gebruik van kan maken.