[Belastingaangifte 2023] benut deze aftrekposten
16 februari 2024

Even via Marktplaats of Vinted uw spullen verkopen klinkt goed. U houdt er een opgeruimd huis en een extra zakcentje aan over. Maar kunt u dit helemaal in eigen zak steken, of is dit extraatje een bron van inkomsten volgens de Belastingdienst?

Extraatje verdienen

Via platformen zoals Marktplaats en Vinted kunt u spullen en kleren verkopen die u niet meer gebruikt of draagt. Klinkt ideaal, want zo krijgen de items nog een 2e kans en kunt u er ook nog een zakcentje aan over houden. Maar daar kan de Belastingdienst anders over denken.

Zakcentje een bron van inkomsten?

Bij de Belastingdienst geeft u uw inkomen op. Heeft u bijvoorbeeld nog een 2e bijbaan, dan moet u dit dus opgeven bij de Belastingdienst. In 2023 mag u 8.520 euro belastingvrij verdienen, maar let op: dit geldt voor uw totale inkomen. Daarboven betaalt u, ook met uw bijbaan, dus het normale belastingtarief.

De Belastingdienst ziet iets als een bron van inkomen wanneer uw doel is uw voordeel te halen uit de verkoop of verhuur van de producten of diensten die u levert. Deze verwachting moet echter wel realistisch zijn.

Vinted en Marktplaats gaan informatie doorgeven aan Belastingdienst

Al eerder in 2023 werd bekend dat Vinted en Marktplaats vanaf 2024 zelf informatie gaan doorgeven aan de Belastingdienst. Dat gaat nu (in januari 2024) gebeuren met data over 2023. Dit zijn de platformen verplicht volgens Europese wetgeving. Het seintje gaat vanuit de verkoopplatformen automatisch naar de Belastingdienst zodra u 30 of meer artikelen heeft verkocht of 2.000 euro of meer hebt verdiend. Vinted stelt dat ‘dit niet direct betekent dat er belasting betaald moet worden’. Of u belasting moet betalen over uw verkopen is volgens de Belastingdienst ”afhankelijk van de feiten en omstandigheden”.

Moet u aangifte doen?

Of u ook daadwerkelijk aangifte moet doen bij de Belastingdienst van uw ‘extra inkomen’, is afhankelijk van een aantal dingen:

  • Zijn uw kosten hoger geweest dan dat u er op Vinted of Marktplaats mee verdient?
  • Levert u producten of diensten maar (heel) af en toe?

Kunt u op beide vragen ‘ja’ antwoorden, dan is er officieel geen sprake van een bron van inkomen.

Toch zakcentje aangeven bij Belastingdienst

Toch kan de Belastingdienst hier (in eerste instantie) anders over denken. Zij zullen dan contact met u opnemen om navraag te doen en u verzoeken uit te leggen met welk uitgangspunt u heeft gehandeld. Op basis daarvan en van eigen onderzoek maakt de Belastingdienst een beslissing of, en zo ja wat, u eventueel nog moet betalen.

Verdient u niet veel, maar maakt u toch winst? Dan is het zeer waarschijnlijk dat u uw zakcentje alsnog moet aangeven bij de Belastingdienst omdat dit als extra inkomen wordt gezien. Doet u geen aangifte, dan kunt u een boete krijgen. De hoogte hiervan hangt af van de feiten en omstandigheden. Twijfelt u over uw situatie? Dan kunt u contact opnemen met een belastingkantoor.