Autoschade in het buitenland: in 4 stappen duidelijkheid

connyreizen
Randstad Financieel Adviesgroep verwelkomt ConnyReizen
11 augustus 2016
Dagje naar het water: hoe ben je verzekerd?
24 augustus 2016
autoschade buitenland

Autoschade in het buitenland: in 4 stappen duidelijkheid

Schade aan je auto tijdens je vakantie kan de vakantiepret behoorlijk bederven. Kun je niet meer verder rijden met je auto? Dan wil je natuurlijk snel weten of je auto nog gemaakt kan worden en je verder kunt gaan met vakantie vieren. In overleg met de alarmcentrale van je verzekeraar heb je in 4 stappen duidelijkheid.

Verschil tussen schade en pech

Eerst is het goed om te weten wat een verzekeraar als schade ziet. Denk hierbij aan schade die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een botsing met een andere auto of een lantaarnpaal, of vandalisme. Gebeurt dit je op vakantie in het buitenland? Volg dan ons stappenplan. Zo weet je snel wat er met je auto moet gebeuren en hoe je weer thuis komt. Heb je bijvoorbeeld een kokende motor of een klapband? Dit is vaak niet verzekerd. Je hebt hier een speciale dekking voor pechhulp voor nodig.

Stap 1: Bel de alarmcentrale

Bel direct met de alarmcentrale van je autoverzekeraar. Zij zijn altijd bereikbaar. Het telefoonnummer staat op je groene kaart. Het is belangrijk dat je alles in overleg doet met de alarmcentrale. Als je dat niet doet moet je soms (een deel van) de rekening zelf betalen.

Stap 2: Auto naar garage slepen

De alarmcentrale regelt nu dat je auto naar een garage in de buurt wordt gesleept. Het maakt hierbij niet uit welke dekking je voor je auto hebt gekozen.

Stap 3: Repareren of total loss

Afhankelijk van de situatie beslist de alarmcentrale of je auto kan worden gerepareerd. Kan dit niet binnen een aantal dagen? Dan beslist de alarmcentrale wat er met je auto moet gebeuren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je auto in Nederland gerepareerd moet worden. Is je auto total loss? De alarmcentrale beslist dan of je auto gesloopt moet worden of moet worden verkocht aan een opkoper. Soms kan dit ter plekke (je auto moet dan ook op papier worden geëxporteerd), maar soms moet de auto ook eerst terug naar Nederland.

Stap 4: Vervangend vervoer en de terugreis

Blijf je noodgedwongen langer op je vakantieadres omdat je auto nog niet is gerepareerd? In overleg met de alarmcentrale krijg je deze kosten soms ook vergoed. Dit geldt ook voor de kosten voor vervangend vervoer. Op een gegeven moment zit je vakantie erop. Maar hoe kom je thuis als je niet met je eigen auto terug kunt? De alarmcentrale bepaalt dan of je vervangend vervoer krijgt, of dat je met de trein of met het vliegtuig terug moet.

Aanvullend verzekeren

Belangrijk is om voor vertrek naar je vakantieadres te checken of je voor de hierboven genoemde punten verzekerd bent. Is dit niet zo? Dan kun je je aanvullend verzekeren. Bijvoorbeeld op je reisverzekering.