Welke energieslurper(s) heb jij in huis?
11 september 2022
Rondreis USA 2023
12 oktober 2022

De afgelopen jaren zijn de prijzen voor een koophuis enorm gestegen. Jonge starters die een huis willen kopen, hebben het zwaar. Worstelen je eigen kinderen ook met de huizenmarkt? Misschien ben je wel in staat ze een handje te helpen. Hoe? Wij leggen uit wat je kunt doen.

Belastingvrije schenking eigen woning

De belastingvrije schenking eigen woning is een van de mogelijkheden om je kind aan een koophuis te helpen. Ouders mogen zo’n schenking doen aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar. Dit bedrag wordt dus vrijgesteld van schenkbelasting. Er staan wel wat veranderingen voor de deur. Wil je graag een belastingvrije schenking voor een koophuis doen? Dan is het goed om te weten dat in 2024 de zogenaamde jubelton wordt afgeschaft. De vrij te besteden belastingvrije schenking (27.231 euro) blijft nog wel bestaan. Wat betekent dit precies?

– In 2022: je mag als kind een schenking tot 106.671 euro ontvangen voor een koophuis zonder dat je daar schenkbelasting over betaalt. 

– In 2023: je mag als kind een schenking tot 27.231 euro ontvangen voor een koophuis óf voor een uitgave naar keuze zonder dat je daar schenkbelasting over betaald.

– In 2024: in 2024 mag je als kind geen schenking meer ontvangen voor grote kostenposten die te maken hebben met een eigen woning. Je mag nog wel een belastingvrije schenking ontvangen, maar niet specifiek voor een koophuis.

Willen je ouders nu een belastingvrije schenking doen, maar heb je nog geen huis gevonden? Dan is er nog de mogelijkheid om de schenking over 2 jaar te verdelen, een deel in 2022 en een deel in 2023. Zo kun je nog gebruik maken van de volledige 106.671 euro. 

Overwaarde van je huis lenen of schenken

Woon je al langere tijd in hetzelfde huis? Dan is de kans heel groot dat je overwaarde hebt. Deze overwaarde mag je gebruiken voor een tweede hypotheek. Met het vrijgekomen geld kun je jouw kinderen helpen in de vorm van een schenking of een lening. Het voordeel van een lening is dat de rente die betaalt wordt aftrekbaar is. Het is wel belangrijk om goed de voorwaarden van de lening te bespreken. Maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken over het terugbetalen en de hoogte van het rentepercentage. 

Garant staan voor de hypotheek

Heeft jouw kind niet voldoende inkomen voor een hypotheek? Dan kun jij als ouder garant staan door mee te tekenen. Dat betekent dat jij hoofdelijk aansprakelijk bent voor de hypotheek. Kan jouw kind de aflossing en rente niet betalen? Dan wordt jij aangesproken om de betaling te voldoen.

Een huis verhuren aan je kind

Je kunt ook een tweede huis kopen en deze verhuren aan je kind. Dit moet natuurlijk wel financieel haalbaar zijn. Hier zit helaas geen belastingvoordeel aan. Want als je een tweede huis koopt om te verhuren, vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek. 

Woning overdragen of schenken

Je kunt een huis ook overdragen of schenken. Dit kan je eigen huis zijn of een tweede huis. Je krijgt dan te maken met verschillende belastingen. Denk aan: 

  • Overdrachtsbelasting bij een overdracht
  • Schenkbelasting bij een schenking 

Zowel bij een overdracht én schenking aan je kinderen moet je letten op erfbelasting. Voor deze erfbelasting is het bepalend of je zelf in het huis blijft wonen of niet. Je kunt bijvoorbeeld ook huur betalen aan je kind als je in een deel van het huis blijft wonen. Dat heeft invloed op de regeling. Best een ingewikkeld verhaal. In zo’n situatie is het goed om contact op te nemen met een notaris. 

Welke optie is het beste?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je kind aan een eigen huis te helpen. Niet alle opties zijn altijd even gunstig. Natuurlijk is ook je eigen financiële situatie belangrijk bij het maken van een keuze. Je kunt altijd een afspraak maken met een van onze hypotheekadviseurs. Wij zorgen ervoor dat je alle informatie hebt én begrijpt om de juiste keuze te maken.