Onze kinderen gaan weer naar school: Waar is de kans op fietsongelukken het grootst?
11 september 2022
Hoe help je je kind aan een huis?
11 september 2022

Na een lange werkdag plof je uitgeblust op de bank. Tijd voor een avond series kijken op de plasmatelevisie. Of je hebt net een intensieve training gehad en kijkt uit naar het moment dat je gaat slapen. Heerlijk comfortabel in het waterbed. Toch hangt er ook flink een prijskaartje aan dit soort luxe. Hoe zorg je voor een lagere energierekening?

Spaar ze allemaal… niet 

De kans is groot dat jij de stijgende energieprijzen in je portemonnee voelt. Een nieuw energiecontract afsluiten is duur en de tarieven van lopende variabele contracten gaan omhoog. Je kunt de energierekening verlagen door het energieverbruik in huis te verminderen. Milieucentraal berekende de jaarlijkse kosten van grote energieslurpers, op basis van een gemiddeld energietarief van 0,22 cent per kWh. Inmiddels zijn de energietarieven verdubbeld en ben je nog veel meer kwijt. Aan welke bedragen moet je denken? Zie de tabel hieronder met 10 grote energieslurpers: 

Verbruik (kWh)
per jaar*
Kosten
per jaar*
Kosten
2022**
Elektrische boiler (meer dan 20L)1.900€ 418€ 931
Grote vijverpomp (200 watt)1.800€ 396€ 882
Tropisch aquarium1.000€ 220€ 490
Elektrische kachel (1000 watt)500€ 110€ 245
Thuistap500€ 110€ 245
Waterbed750€ 165€ 367,50
Vloerverwarming met oude pomp, zonder schakelaar700€ 154€ 343
Grote televisie met plasmascherm490€ 107,80€ 240,10
Airco, groot model430€ 94,60€ 210,70
Tweede koelkast / vriezer380€ 83,60€ 186,20

* Bron Milieucentraal, berekend met energietarief 0,22 cent per kWh. 

** Berekend met gemiddeld energietarief voor nieuwe energiecontracten in juli 2022, 0,49 cent per kWh (CBS), dit is zonder het jaarlijkse vaste leveringstarief en de vermindering energiebelasting.

Heb jij de hele top 10 in huis? Dan ben je met het hoge energietarief maar liefst 4.140,50 euro kwijt. Dat is even slikken. Goed om te weten: de cijfers in de tabel zijn natuurlijk een voorbeeld. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van jouw situatie. Is het verbruik minder en heb je een lager energietarief? Dan betaal je minder dan de voorbeeldsituatie. Maar is het verbruik intensiever en heb je een energiecontract met hogere tarieven? Dan is de energierekening uiteraard ook hoger.

Alternatieven 

Het meest voordelige alternatief is om alle energieslurpers de deur uit te doen. Dat is natuurlijk eenvoudiger gezegd dan gedaan. Misschien ben je er wel erg aan gehecht, of heb je het apparaat simpelweg nodig. Je kunt ook op zoek naar een energiezuinige vervanger, zoals: 

  • Een zonneboiler in plaats van een elektrische boiler. 
  • Een infraroodpaneel in plaats van een elektrische kachel. 
  • Een normaal bed in plaats van een waterbed. 
  • Een ventilator in plaats van een airco. 
  • Vloerverwarming mét schakelaar in plaats van zonder.

Oude energieslurper vervangen

Een energieslurpend apparaat kan zorgen voor een flink hoge energierekening. Maar daarnaast zijn ze vaak ook nog eens niet goed voor het milieu. Zonde! Heb je nog een oud apparaat dat het prima doet, maar niet heel energiezuinig is? Zorg dat het apparaat niet stand-by staat als je het niet gebruikt, maar zet het helemaal uit. Laat je budget het toe, dan is het beter om de oude energieslurper te vervangen. Let dan goed op het vermogen (watt). Is dat onnodig hoog? Dan kun je beter even verder zoeken naar een zuinigere variant. Een laatste tip: bij de aankoop van een elektrisch apparaat kun je het energielabel bekijken. Een donkergroen energielabel is het meest zuinig. 

Energieverbruik managen

Weet jij hoeveel energie je verbruikt en wat je kunt doen om dat te verminderen? Joris Kerkhof: “Veel huishoudens hebben een slimme meter. Je kunt ook een energieverbruik-app installeren. Zo zie je het verbruik per dag, maand of jaar. Daarmee krijg je een goed overzicht van de energiekosten en kun je aan de slag met besparen.” Welke energieslurper ga jij als eerste vervangen?