Er lijkt geen rem op te zitten: de stijgende gasprijzen en energieprijzen. Het is een probleem dat in de hele wereld speelt. Nederland is door de sluiting van het gasveld in Groningen extra kwetsbaar voor forse prijsverhogingen én zelfs voor een tekort.
Er is niet één ding aan te wijzen waardoor de energieprijzen zo extreem stijgen. Het is een combinatie van verschillende factoren. Denk aan:
De conclusie? De inkoopprijs van gas en stroom is heel erg gestegen, en dit wordt door energieleverancier doorberekend aan consumenten.
De stijgende energieprijzen hebben grote gevolgen voor de consument. De economie groeit, maar onze koopkracht wordt nauwelijks groter. Niet alleen je energierekening wordt hoger. Je merkt de hogere prijzen waarschijnlijk ook aan de benzinepomp en bij de boodschappen die je doet.
Het hangt wel af van je energiecontract hoeveel je nu merkt van de prijsstijgingen. Je bent het beste af als je een contract hebt met een vast tarief voor één jaar of langer. Je betaalt dan nu gewoon het tarief dat je hebt afgesproken. Maar heb je een variabel tarief? Dan krijg je vanaf 1 januari wél met hogere prijzen te maken. Dat is namelijk het moment dat energieleveranciers hun variabele tarieven aanpassen. Dat doen ze normaal gesproken twee keer per jaar, in de winter en zomer. Toch zijn er leveranciers die nu al hun prijzen verhogen, omdat ze anders het hoofd niet boven water houden. Is dat het geval? Dan wordt je hiervan op de hoogte gebracht. Houd je mailbox dus goed in de gaten en check je energiecontract om te zien wat de precieze gevolgen voor jou zijn.
In 2022 betaal je als consument minder energiebelasting. Het belastingtarief voor elektriciteit gaat omlaag, met ongeveer 7 cent per kwh inclusief BTW. Ook heeft de overheid de zogenaamde ‘vermindering energiebelasting’ verhoogd met 265 euro inclusief BTW naar € 824,77. Deze ‘vermindering energiebelasting’ is voor iedereen gelijk. De aanpassingen van de energiebelasting in 2022 merk je bij de jaarafrekening van je energieleverancier over (een deel van) 2022. Het gaat om een voordeel van ongeveer € 400 voor een gemiddeld huishouden. Maar let op: het verschilt per huishouden wat het voordeel precies is. Heb je een laag inkomen en levert je energierekening een probleem op? Goed om te weten: maximaal 800.000 huishoudens met een laag inkomen krijgen een extra eenmalige energietoeslag van 200 euro.
Is je energieverbruik hetzelfde of lager dan in 2021 en 2020? Dan ben je waarschijnlijk uiteindelijk voordeliger uit. Maar is je verbruik flink toegenomen, door bijvoorbeeld een geboorte of de aanschaf van een elektrische auto? Dan kan het ook zijn dat je niet zoveel merkt van de lagere energiebelasting en compensatie. Of dat je zelfs meer moet betalen dan je gewend was. De belasting op gas is vastgesteld op Prinsjesdag 2021 en wordt niet aangepast door de overheid.
Naast de financiële oplossing voor consumenten is het ook belangrijk dat de inkoopprijzen voor gas en stroom gaan dalen. Zo worden de risico’s voor energieleveranciers kleiner.
De belangrijkste vraag voor jou als consument: wat is nu slim om te doen? Ben je het voordeligst uit met een vast contract of een variabel contract? Er zijn verschillende situaties:
Heb je een variabel contract óf een vast contract dat binnenkort afloopt? Je krijgt dan binnenkort helaas te maken met de stijgende energieprijzen. Het is goed om te weten dat je bij elke leverancier een fors hogere rekening kunt verwachten: ze moeten namelijk allemaal tegen een hogere prijs inkopen. Denk dus goed na of je een nieuw contract wil afsluiten, en zo ja: welk soort contract je kiest. Het is misschien verleidelijk om snel een meerjarig contract af te sluiten, zodat je veilig zit als de prijzen nog verder stijgen. Maar de prijzen kunnen natuurlijk ook weer dalen.
Heb je een vast contract dat nog minimaal een half jaar doorloopt? Dan hoef je je nu niet druk te maken: de prijsstijgingen beïnvloeden jouw rekening niet. In dit geval is het slim om dus rustig te wachten en nog geen nieuw contract af te sluiten. Je betaalt dan namelijk sowieso een hoger tarief. Als je contract gaat aflopen, krijg je een aanbod van je huidige energieleverancier. Bekijk dat goed en leg het naast andere energiecontracten zodat je de beste energiedeal voor jou kunt vinden.