4 manieren om je verbouwing te betalen

Nederlanders willen weer op reis
8 juli 2020
Elektrische auto mét subsidie, het kan nog steeds
8 juli 2020

Sinds de corona-crisis zijn veel mensen aan het klussen en verbouwen geslagen. De hypotheek-experts zien dit duidelijk terug in de aanvragen die zij binnenkrijgen. Veel klanten vullen hun hypotheekaanvraag aan met een extra bedrag voor verbouwingskosten. Van de mensen die hun hypotheek oversluiten kiest zelfs 30% hiervoor. Zij besparen hierdoor fors op hun hypotheeklasten en financieren gelijk de verbouwing mee. Maar hoe financier je een verbouwing nu het best? Er zijn vier manieren.

1. Zet je spaargeld in

Heb je geld op een spaarrekening staan? Dan is het vast geen verrassing dat je hier de laatste jaren nog nauwelijks rente voor krijgt. Met dit geld je verbouwing betalen is dan een beter idee. Zo kan je woning meer waard worden. En zeker als het gaat om duurzame maatregelen, zoals isolatie of zonnepanelen. Maar, je kunt dit geld dan niet meer opnemen en voor iets anders gebruiken.

2. Hypotheek oversluiten en verhogen

Betaal je voor je huidige hypotheek nog een hogere rente, bijvoorbeeld 3 of 4 procent? Dan kan je hypotheek oversluiten voordelig zijn. De hypotheekrente is nu heel laag. Neem daarom gelijk je verbouwing mee in de nieuwe hypotheek. Zelfs met de extra kosten, zoals boeterente, kunnen je maandlasten dan vaak een stuk omlaag.

Voorbeeld:

  • Je hebt nu een (aflossingsvrije) hypotheek van 250.000 euro met 3,5% rente en 730 euro bruto maandlast.
  • Je wilt voor 30.000 euro verbouwen. En je hypotheek oversluiten kost je 10.000 euro aan boeterente en kosten.
  • Je nieuwe hypotheek wordt 290.000 euro. De nieuwe rente wordt 1,50% en de nieuwe maandlast 360 euro. Een maandelijkse besparing van 370 euro.

3. Hypotheek verhogen

Heb je al een hypotheek met een lage rente? Dan is verhogen van je hypotheek een optie. Denk hierbij aan de kosten van de verbouwing zelf, en eventuele taxatie-, notaris- en afsluitkosten.

Is je hypotheekaanbieder akkoord met de verhoging? Dan storten ze het geld op je rekening of zetten ze het in een bouwdepot.

Wil je voor een verbouwing je aflossingsvrije hypotheek met 30.000 euro verhogen? Dan kost je dit ongeveer 45 euro bruto in de maand. Wil je hypotheekrenteaftrek ontvangen? Kies dan voor een annuïteiten- of lineaire hypotheek.

4. Persoonlijke lening

Gaat het om een kleinere verbouwing? Dan kan een persoonlijke lening beter zijn. Hiervoor betaal je geen afsluitkosten, en het is sneller geregeld. Een persoonlijke lening voor een verbouwing los je vaak in 10 jaar af. Dit kost je ongeveer 100 euro per maand.