Turkije
Aangescherpt reisadvies Turkije: krijg je een annulering vergoed?
5 augustus 2015
Goedkoop vliegen: 5 tips voor de voordeligste vliegtickets
12 augustus 2015

Zorg in buitenland: verzekeren via zorg- of reisverzekering?

De laatste weken van de schoolvakantie zijn aangeboden en veel mensen gaan nog genieten van hun welverdiende vakantie. Nu hopen we dat er niets vervelends gebeurd tijdens de vakantiedagen maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Wie tijdens een vakantie in het buitenland zijn been breekt, ontkomt er niet aan: je moet zo snel mogelijk naar het plaatselijke ziekenhuis. Gelukkig biedt je Nederlandse zorgverzekering gewoon dekking voor dit soort ongevallen. Dit gebeurt op basis van de Nederlandse tarieven. Is zorg in jouw vakantieland duurder, dan betaal je zelf bij. Tegen deze extra kosten kun je je verzekeren met een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met medische dekking buitenland. Wat is de beste keuze?

Amerikaanse tarieven en dure privéklinieken

Als je in het buitenland een ongeluk krijgt of plots erg ziek wordt, dan wil je vooral zo snel mogelijk behandeld worden. Tarieven controleren of verschillende ziekenhuizen met elkaar vergelijken is er daarom vaak niet bij.

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten en Zwitserland, kunnen behandelingen flink duurder zijn dan in Nederland. Ook in armere landen is de rekening soms hoger. Hier kom je als toerist vaak terecht in een privékliniek. De zorg is hier vaak wat beter en meer volgens de Nederlandse standaard, maar daar betaal je ook extra voor.

Verzekeren tegen hoge medische kosten in buitenland: twee opties

Om niet voor financiële verrassingen komen te staan na een bezoek aan een arts of specialist in het buitenland, kun je je verzekeren tegen medische kosten in het buitenland. Een aanvullende verzekering hiervoor is zowel bij de reis- als bij de zorgverzekering af te sluiten. De inhoud van deze aanvullende verzekeringen verschilt echter wel. Beide opties hebben zo hun voordelen.

Aanvullende zorgverzekering voor buitenland

Sluit je bij je zorgverzekeraar een aanvullende verzekering af, dan zijn hiermee de kosten voor spoedeisende hulp in het buitenland gedekt. Ook biedt deze aanvullende verzekering dekking voor vaccinaties en malariapillen. Handig voor wie naar verre, tropische landen gaat.

Belangrijk om te weten: ook bij een medische behandeling in het buitenland geldt het eigen risico van de zorgverzekering. Voor 2015 is dit € 375. Had je in Nederland nog niet voor dit bedrag zorgkosten gedeclareerd, dan betaal je, ook bij een behandeling in het buitenland, dit bedrag eerst zelf.

Aanvullende dekking voor medische kosten bij je reisverzekering

Ook met de aanvullende dekking bij de reisverzekering krijg je een vergoeding voor zorgkosten die boven het Nederlandse tarief liggen. Het grote voordeel is daarnaast dat het eigen risico van de zorgverzekering wél vergoed wordt. Tenminste, bij een groot deel van de verzekeraars. Een aantal reisverzekeraars vergoedt zelfs ook het vrijwillig verhoogde eigen risico. Hiermee kan je voordeel oplopen tot wel € 875 (het maximaal verhoogde eigen risico van de zorgverzekering).

Bij de meeste reisverzekeraars betaal je extra voor dekking voor medische kosten in het buitenland. Vaak niet meer dan een euro. Verzeker je zorg in het buitenland via de zorgverzekering, dan is de maandelijkse premie hoger. Bij de FBTO zorgverzekering is dit bijvoorbeeld € 3,13 per maand en bij Univé € 2,50. Bij de zorgverzekering heb je verder als nadeel dat je deze steeds van januari tot december sluit. Bij de reisverzekering ben je meer flexibel.

De beste keuze?

Wil je zorgkosten in het buiteland verzekeren, dan kun je dit het beste met de reisverzekering doen. De premie is lager en je hebt veelal het voordeel dat ook het eigen risico van de zorgverzekering vergoed wordt. Hierdoor hoef je niets zelf te betalen, wanneer je in het buitenland onverhoopt in een ziekenhuis of kliniek terecht komt.

Enkel wanneer je verwacht vaccinaties nodig te hebben, is medische kosten verzekeren via je zorgverzekering een goed idee. Vaccinaties kosten al snel zo’n € 35 per stuk. Met een premie van zo’n € 3 per maand, speel je dan dus al quitte of ben je voordeliger uit.