Ieder jaar maakt het kabinet op Prinsjesdag de nieuwe financiële plannen bekend voor het komende jaar. Wat verandert er in 2021? Wat verandert er op het gebied van energie, belastingen en hypotheek? Heel wat! Dus heb je een woning, of ben je van plan je eerste huis te gaan kopen? Hieronder lees je de belangrijkste veranderingen.
Wil je je huis verkopen? Dan heb je een energielabel nodig. Je moet namelijk aan de (potentiële) kopers kunnen laten zien hoe energiezuinig je huis is. Op dit moment kan je een energielabel online aanvragen. Dat gaat heel snel en kost maximaal een paar tientjes. Maar volgend jaar wordt het energielabel 25 keer zo duur. Dan betaal je namelijk € 190. Dat komt omdat je de aanvraag dan niet meer volledig online kan doen, maar er altijd een expert langs moet komen. Heeft je huis nog geen energielabel? Dan is het slim om er dit jaar nog eentje aan te vragen. Het ‘oude’ energielabel blijft namelijk gewoon nog 10 jaar geldig.
Heb je je huis op minimaal twee manieren laten isoleren, bijvoorbeeld door dakisolatie of vloerisolatie? Dan kan je in aanmerking komen voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Vanaf volgend jaar wordt de subsidie samengevoegd met de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Het totale budget wordt minder. Dus wil je volgend jaar aan de slag met het verduurzamen van je woning? Wacht dan niet te lang.
Het kabinet wil duurzamer energieverbruik stimuleren. Daarom gaat de belasting op elektriciteit omlaag en de belasting op gas omhoog. Het effect zie je terug op je energierekening.
Starters en jonge doorstromers tot 34 jaar hoeven vanaf volgend jaar geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Dit is op Prinsjesdag bekend gemaakt en geldt voor de komende 5 jaar. Het voordeel van de afschaffing overdrachtsbelasting voor starters is dat ze dan minder eigen geld nodig hebben. Dat maakt de aankoop van een huis makkelijker.
Inkomstenbelasting is de belasting die je aan de overheid moet betalen over je inkomen. Volgend jaar zal deze belasting dalen, waardoor je netto meer geld overhoudt.
De WOZ-waarde is de waarde van je woning die door de gemeente wordt bepaalt. Doordat de woningprijzen stijgen, gaan de WOZ-waarden volgend jaar waarschijnlijk omhoog. De waarde heeft invloed op een aantal belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting.
Het laagste inkomen van tweeverdieners gaat volgend jaar 10 % meer meetellen bij een hypotheekaanvraag. Dit betekent dat het percentage omhoog gaat van 80 % naar 90 %. Uiterlijk in november wordt duidelijk of dit wetsvoorstel definitief is.
Mogelijk telt je studieschuld vanaf volgend jaar minder zwaar mee bij een hypotheekaanvraag. Daardoor kan je meer lenen. Uiterlijk in november weten we of dit wetsvoorstel definitief is.
Vanaf volgend jaar worden handmatige woningtaxaties vaker verplicht. Wil je je hypotheek verhogen of oversluiten? Dan is op dit moment een modelmatige taxatie voldoende. Maar volgend jaar worden die niet meer geaccepteerd. Bij hypotheekverstrekkers moet je dan een duurdere, handmatige woningtaxatie laten zien.