Maximumprijs warmtenet flink gedaald
8 december 2023
Nog een paar weken prijsplafond: ACM adviseert vast contract
8 december 2023

Het is weer de tijd van gezelligheid: de feestdagen komen eraan! Lekker samen eten, een mooi versierd huis, en de hele dag door dezelfde zes liedjes op herhaling. Maar: meer mensen bij elkaar betekent ook meer kans op schade. Gelukkig hoef jij je met een inboedelverzekering een stuk minder zorgen te maken, en kun je écht van kerst en nieuwjaar genieten.

Gezellig met elkaar(s)

Veel huishoudens slaan rond december wat extra kaarsen in. Hartstikke gezellig, maar natuurlijk komt daar ook wat brandgevaar bij kijken. Een klein vuurtje kan snel uit de hand lopen, dus wees voorzichtig. Maar mocht het toch tot brand komen, geen zorgen: brandschade is verzekerd op je inboedelverzekering. Overigens ook op je opstalverzekering, voor als de brand niet op tijd te stoppen is. 

Brandschade is in officiële termen: “een door verbranding veroorzaakt, met vlammen gepaard gaand vuur buiten een haard, dat in staat is zich op eigen kracht voort te bewegen.” Als dit het geval is, heb je bij elke inboedelverzekering dekking. Ongeacht of je nu een all risk-dekking hebt, of alleen maar een extra uitgebreide dekking. 

All risk-dekking wel aan te raden

Toch is een all risk dekking geen overbodige luxe. Want als je een omgevallen kaars weer rechtzet, kan die wel een schroeiplek achterlaten. Dit is geen brand, en je krijgt er dan ook geen vergoeding voor zonder all risk-dekking. Schades door eigen schuld en nalatigheid zijn op de standaarddekking namelijk niet meeverzekerd.

Hieronder valt min of meer elk klein ongelukje: bijvoorbeeld als je rode wijn over het witte tapijt morst, de vaas omstoot, of borden laat vallen. Sleutelwoord is wel: jij. De all risk dekking helpt je als je zelf schuldig bent aan de schade. Als een ander schade aanricht aan jouw inboedel, kun je dat verhalen op die persoon. Als die een aansprakelijkheidsverzekering heeft, is dat zo opgelost.

Enkele tips voor fijne feestdagen

Het is fijn dat een inboedelverzekering bestaat, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom nog een paar kleine dingen waar je op kunt letten om de kans op schade zo klein mogelijk te houden.

  • Blijf alert. Houd alcohol en open vuur weg van elkaar, laat geen kaarsen onbeheerd achter. Ga niet slapen terwijl de haard nog brandt. Kortom, zorg ervoor dat iemand een oogje in het zeil kan houden.
  • Let op de stoppen. Extra kerstlichtjes? Hartstikke mooi, maar sluit niet te veel elektrische apparaten aan op hetzelfde circuit. Zo kunnen de stoppen doorslaan en zit je ineens (tijdelijk) zonder stroom. Kaarslicht is leuk, maar je wil er niet van afhankelijk zijn.
  • Laat de schoorsteen vegen. De open haard aandoen is lekker, maar je hebt liever geen rook in je huis. Om over schoorsteenbranden maar te zwijgen!
  • Ben je weg van huis? Laat wat lampen aan. Of zet deze op een timer. Tijdens de feestdagen zijn veel huizen leeg omdat mensen naar familie gaan. Dit is voor inbrekers een uitgelezen kans om henzelf aan kerstcadeautjes te helpen.