Wat als het (kerst)misgaat tijdens de feestdagen?
8 december 2023
Oppassen: december is dé auto-inbraakmaand
8 december 2023

Heb je nog steeds een energiecontract met prijzen boven het prijsplafond? Dan wordt het nu echt tijd om over te stappen. Dat vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ruim drie weken voor het einde van het prijsplafond.

De toezichthouder ziet in de maandelijkse energiemonitor dat vaste contracten momenteel goedkoper zijn dan variabele contracten. De laatste tijd zijn de prijzen met ongeveer 5 procent gedaald bij contracten met een looptijd van twee of drie jaar​​.

Het prijsplafond is een maximaal tarief voor stroom en gas. Dit werd in het leven geroepen om Nederlanders te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Per 1 januari 2024 loopt het prijsplafond af. Vanaf dan betaal je gewoon weer het tarief dat in je contract staat.

Vorige maand bleek dat nog 6 procent van de huishoudens een contract had met prijzen boven het prijsplafond. Als je meer zekerheid wilt, dan kun je volgens de ACM beter overstappen naar een vast contract met prijzen onder het prijsplafond. Dit zijn meestal contracten van 1 jaar, maar je kunt soms ook kiezen voor 2 of 3 jaar vast.

Wij zien we de laatste maanden ook dat het aantal vergelijkingen van energiecontracten dit jaar toeneemt. Verreweg de meeste mensen kiezen voor een jaarcontract. Dat geeft de zekerheid van vaste prijzen nu het buiten koud is. Met de vergelijker hieronder vind je het energiecontract dat het beste bij jou past.