“Ik heb een oude auto, dus een allrisk-verzekering is overdreven.” Een veelgehoorde opmerking, die vaak ook terecht is. Maar men zegt niet snel hetzelfde over huizen. Maar waarom eigenlijk niet? Wat doet een allrisk-dekking nou precies voor je woonverzekering?
Wettelijk gezien hoef je voor je huis geen verzekering af te sluiten. Toch is een woonverzekering is wel heel erg aan te raden. Als je huis afbrandt, zijn de kosten enorm. Niet veel mensen hebben het bedrag van de herbouwwaarde zomaar liggen. Om over de vervanging van je hele inboedel maar te zwijgen. Er zijn twee verzekeringen die je voor je woning kunt afsluiten: de inboedel- en de opstalverzekering.
Het zit in de naam: met een inboedelverzekering bescherm je alles wat onder je inboedel valt. Dit is alles wat niet aan je huis vastzit. Denk aan meubels, servies, kleding en andere dingen die je bij een verhuizing meeneemt. Je bent dan verzekerd voor schades van buitenaf, zoals brand, waterschade, of diefstal.
Een opstalverzekering beschermt juist het tegenovergestelde van de inboedelverzekering: het huis zelf. En daarmee ook alles wat aan het huis vastzit. De schutting, bijvoorbeeld. Maar ook de boom die in je tuin staat. Ook hier geldt: schades van buitenaf, zoals stormschades, zijn verzekerd.
Vraag je een hypotheek aan? Dan kan de aanbieder je verplichten om een opstalverzekering af te sluiten.
Met een aanvullende allrisk-dekking heb je een extra bescherming, namelijk schades die je eigen schuld zijn. Een voorbeeld is een glas rode wijn over een witte bank. Dat krijg je nooit meer schoon. Als je geen allrisk-dekking hebt, kun je ook niet op je woonverzekering rekenen. Met deze dekking kun je wel stomerijkosten of zelfs vervangingskosten vergoed krijgen.
Een allrisk-dekking is niet heel duur. Premies verschillen per verzekeraar, maar vanaf anderhalve euro extra per maand ben je al allrisk verzekerd.
Sommige schades zijn nooit verzekerd. Dat zijn schades die je opzettelijk veroorzaakt. Ook schades door oorlog of natuurgeweld (zoals een aardbeving, overstroming, of vulkaanuitbarstingen) zijn uitgesloten. Bij de laatste categorie kan de overheid het getroffen gebied tot een rampgebied verklaren. Dan vergoedt de overheid (bijna alle) schade.
Autoverzekeringen zijn anders dan woonverzekeringen. Zo is de basis WA-verzekering verplicht. Maar ook is het risico bij een auto heel anders dan bij een huis: je bent immers op de weg en daar kan veel gebeuren.
Bij een autoverzekering verlies je schadevrije jaren als je een allrisk-schade claimt. Daarmee gaat je premie omhoog. Bij oudere auto’s is de extra premie die je gaat betalen vaak hoger dan wanneer je de schade voor eigen rekening neemt.Daarnaast daalt een auto ook in waarde als deze ouder is.
Bij huizen is dat anders. Een huis behoudt zijn waarde vrij lang, en wordt tegenwoordig alleen maar meer waard. Ook kun je met een kras in je lak prima rijden, maar als je je strijkijzer te lang aan laat staan en je strijkplank vat vlam, wil je de schade die daaruit voortvloeit snel vergoed hebben.
Kortom: het is belangrijk een goede verzekering te hebben, die past bij jouw situatie. Vergelijk daarom goed de mogelijke woonverzekeringen en weet zeker dat je niet over- en al helemaal niet onderverzekerd bent.