Vuurwerkschade aan je auto? De verzekering dekt dit niet altijd
4 januari 2023
Waarom je een oud huis ook nog allrisk zou verzekeren
4 januari 2023

Eindelijk goed nieuws op de huizenmarkt. Tenminste, als je op zoek bent naar een koophuis. Na jaren van forse stijgingen is een daling van de huizenprijzen in zicht. De Nederlandsche Bank voorspelt een daling van de huizenprijzen van gemiddeld 6,2% de komende twee jaar. Wat betekent deze voorspelde verandering in de huizenprijzen voor jou? 

Ben je als starter op zoek naar een huis?

Op zoek naar je eerste koophuis? Dan is deze voorspelling goed nieuws. Jouw nieuwe huis wordt betaalbaarder omdat:

  • Je het voor een lagere prijs kunt kopen. Hierdoor kun je een huis dat eerder niet haalbaar was met jouw maximale hypotheek nu misschien wel kopen.
  • Je lagere maandlasten hebt door een lagere hypotheek.
  • De meeste mensen ook een flinke loonsverhoging krijgen, de DNB gaat uit van gemiddeld 5%. Hierdoor is het deel dat je van je inkomen aan woonlasten moet besteden ook lager.

Voorbeeld: Bas en Nathalie kopen een huis en hebben samen 75.000 euro jaarinkomen. De hypotheekrente is 4%. Zij kunnen 353.000 euro lenen met hun gezamenlijke inkomen en deze rente. Het huis wat Bas en Nathalie eerst hebben gezien voor € 375.000 (scenario 1), kunnen ze in het geval van een prijsdaling (scenario 2) wel aankopen. 

Scenario 1Scenario 2
Koopsom€ 375.000€ 352.500
Bruto maandlasten hypotheek€ 1.790€ 1.683
Netto maandlasten hypotheek (1e jaar)€ 1.321€ 1.245
Deel inkomen wat je besteedt aan hypotheek28,6%26,9%
Deel inkomen wat je besteedt aan je hypotheek met loonsverhoging 5%27,3%25,6%

Ben je als doorstromer op zoek?

Wil je verkopen en doorstromen naar een nieuw koophuis? Dan is er niet heel veel aan de hand. Je verkoopt je huidige woning waarschijnlijk voor een lagere prijs. Maar daartegenover staat dat je jouw nieuwe huis ook goedkoper kunt aankopen. Houd wel rekening met het moment waarop je gaat verkopen. Verkoop je jouw huidige huis voordat je een nieuw huis koopt? Dan is er niets aan de hand. Zeker als het huis energiezuinig is, dan is het erg gewild. Maar koop je eerder een nieuw huis dan dat je je huidige huis verkoopt? Dan kan het zijn dat de woning wat langer te koop staat. Staat je huis uiteindelijk inderdaad voor langere tijd te koop? Dan heb je een periode dubbele maandlasten. Houd hier rekening mee. Schat bij de aankoop van een nieuwe woning ook de overwaarde van je huidige huis niet te hoog in. Anders kom je later met een tekort bij de notaris te zitten. 

Je huis verkopen tegen een lagere prijs dan de hypotheekschuld?

Misschien zit je in een situatie, waardoor je jouw huis moet verkopen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je besluit uit elkaar te gaan en gaat scheiden. Hebben jullie nog niet zo lang geleden een huis gekocht én overboden? Dan kun je tegen de prijsdaling aanlopen. Als je de woning moet verkopen tegen een lagere prijs dan de hypotheekschuld, heb je een restschuld. Deze restschuld wordt omgezet in een persoonlijke lening bij de bank. Dit kan ook nog eens flink in de weg zitten bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Zit jij (bijna) in deze situatie? Jouw hypotheekadviseur kan je precies vertellen hoe dit voor jouw persoonlijke situatie werkt. Maak optijd een afspraak en wacht niet met actie ondernemen.

Geen verkoopplannen?

Blijf je zitten waar je zit? Dan is er niets aan de hand. Je hoeft je geen zorgen te maken over de prijzen daling. Huizenprijzen dalen en stijgen over de jaren. Over een hele lange tijd gezien, stijgen de huizenprijzen uiteindelijk alleen. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je huis ‘onder water’ komt te staan. Dat gebeurt wanneer jouw hypotheekschuld hoger is dan de waarde van jouw woning. Door de gestegen huizenprijzen en de verplichting tot het aflossen van je hypotheek is deze kans klein. Maak je je zorgen over (het betalen van) je hypotheek of wil je meer zekerheid door de rentevasteperiode langer vast te zetten? Ga dan op tijd naar een hypotheekadviseur.