Op vakantie? Tips voor een energiezuinig huis
29 juli 2015
10 tips om inbraak tijdens je vakantie te voorkomen
29 juli 2015

Vooral in Randstad is gekte op huizenmarkt terug

Eerst raakten woningbezitters hun huis aan de straatstenen niet kwijt, nu grijpen woningzoekenden naast hun droomhuis. De gekte op de woningmarkt is terug van weggeweest. Maar lang niet overal.

Hoe lang is het helemaal geleden dat je beteuterd naar je zelfgebakken appeltaart zat te kijken bij de verkoop van je huis, terwijl er niemand kwam kijken? En dan verlaagde je de prijs maar weer. En nóg kwam er geen mens langs.

Die treurige tijden lijken in elk geval in delen van het land voorbij. Gabry (39) en Rob (41) weten het uit ervaring. Tot hun verbazing stonden de belangstellenden in de rij toen ze hun uit 1890 daterende rijtjeshuis in het Rotterdamse Kralingen een paar weken geleden te koop zetten. ,,Op de open dag kwamen al 25 belangstellenden en daarna elke dag kijkers,'' zegt Gabry. Sterker nog: nog voordat ze hun huis te koop zetten, stonden de makelaars al te trappelen. ,,De afgelopen tijd kregen we al regelmatig briefjes in de bus van makelaars, van: als je er ooit over denkt om te verkopen, dan... Dus we dachten al wel dat het snel zou kunnen gaan.''

Het gaat weer goed met de huizenmarkt. Op sommige plekken zelfs héél goed. In het tweede kwartaal van dit jaar wisselden zo'n 50.000 woningen van eigenaar. Met dat aantal zijn we terug op het niveau van voor de crisis. De gemiddelde verkoopprijs steeg met liefst 8 procent in één kwartaal.

In steden als Amsterdam, Utrecht, Leiden en Haarlem is zelfs alweer sprake van een hausse. Er is krapte, zegt woningmarktdeskundige Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis - die zelf net een huis heeft gekocht in Voorburg - en dan vooral in de Randstad en economisch sterke gebieden als Eindhoven. ,,Die krapte is daar nu zelfs nog groter dan voor het uitbreken van de crisis,'' zegt Mulder. ,,De afgelopen jaren zijn veel minder huizen gebouwd; projectontwikkelaars en gemeenten hebben grote bouwprojecten op de lange termijn geschoven of gestaakt. Ondertussen is het aantal huishoudens wel gegroeid.'' Gevolg: gekte op de woningmarkt. ,,Sterker nog: je kunt spreken van een dreigende woningnood. Geen prettig vooruitzicht voor woningkopers. Want wie niet genoeg biedt, grijpt mis.''

Inhaalslag

Econoom Senne Jannsen van het Economisch Bureau van ING denkt dat de gekte een tijdelijke kwestie is. ,,Huizenkopers kunnen nu profiteren van de lage rente en de goede betaalbaarheid. Bovendien is er een inhaalslag van mensen die in de crisisjaren hun huis niet verkocht kregen en nu alsnog hun verhuiswensen ten uitvoer brengen. Het zal niet uit de hand lopen, door de aanscherping van leen- en financieringsregels sinds 2011.''

Die mening deelt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer - óók net een nieuw huis gekocht. ,,Als die aanscherping er niet was geweest, dan hadden we nu zeker een oververhitting van de woningmarkt gehad.'' Toch sluit hij niet uit dat de hausse van voor de crisis alsnog in alle hevigheid terugkomt.

Maar denk niet dat het overal feest is. Want de hausse beperkt zich vooral tot de Randstad en wat sterke economische gebieden daarbuiten. Elders in het land worden nog altijd veel minder huizen verkocht en stijgt de prijs nauwelijks. ,,En daar zal het tij ook niet keren,'' aldus Boelhouwer. De reden: deze gebieden vergrijzen, jongeren trekken meer dan ooit naar de (Rand)stad.

Benieuwd of uw woning ook zo snel van te hand kan gaan binnen de huidige markt?

> Neem gerust contact met ons op om een de verkoop mogelijkheden te bespreken met ons.