Verbouwing financieren? Denk ook aan lening naast de hypotheek

Energieprijzen historisch laag: ‘Mogelijk honderden euro’s besparen’
2 december 2020
Alvast voor je gespot!
30 december 2020

Een verbouwingslening sluit u online af, zonder afsluitkosten. Door de langere looptijd en renteaftrek, is dit een interessant alternatief voor financiering in de hypotheek.

Denk ook eens aan een verbouwingslening

Voor de financiering van een verbouwing wordt vaak direct aan de hypotheek gedacht. Door de hypotheek te verhogen zet u overwaarde in voor een verbouwing. En met de lage hypotheekrente van dit moment is de impact op uw maandlast beperkt.

De rente van een verbouwingslening is vaak hoger. Daar staat tegenover dat u geen afsluit- en taxatiekosten betaalt, zoals bij een hypotheek. Daarnaast benadert de verbouwingslening de hypotheek met een extra lange looptijd (tot 15 jaar) en is de leenrente onder voorwaarde fiscaal aftrekbaar.  De knip zit ongeveer bij 25.000 euro. Bij een hoger leenbedrag is de lagere hypotheekrente vaak interessant. Wilt u minder lenen, dan is een verbouwingslening vaker voordelig omdat u geen afsluit- en taxatiekosten betaalt. 

Meer redenen waarom financiering in de hypotheek niet altijd voordelig is

Er zijn meer redenenen waarom een verbouwingslening een interessant alternatief is voor financiering in de hypotheek. Mogelijk heeft u geen overwaarde of is deze ruimte binnen de hypotheek niet voldoende, een lening naast de hypotheek biedt dan uitkomst.

Een hogere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde, kan zorgen voor een opslag op de hypotheekrente. Ook duurt het langer voordat je weer in een lagere risicoklasse valt door af te lossen. Deze hogere rente betaal je ook nog eens over de gehele hypotheeksom. Met een verbouwingslening behoudt u uw overwaarde. Een consumptieve lening aflossen kan vaak kosteloos. Bij een hypotheek is boetevrij aflossen beperkt tot jaarlijks 10% of 20% van de hypotheeksom. Dit betekent ook dat je met een verbouwingslening makkelijker profiteert van een rentedaling. De lening oversluiten is vaak gratis, terwijl je bij de hypotheek oversluiten een boeterente en opnieuw afsluitkosten betaalt.