Veelgestelde vragen én antwoorden over het coronavirus

Verschil tussen inboedelverzekering en opstalverzekering
1 maart 2020
Autoverzekering voor zelfrijdende auto
1 maart 2020

In december 2019 brak het coronavirus uit in China. De uitbraak begon in de stad Wuhan. Inmiddels zijn ook in veel Europese landen mensen besmet met het virus. Het virus wordt verspreid van mens tot mens en via de lucht. Het is vooral belangrijk om de ogen en mond af te schermen, als je in besmet gebied bent. Hieronder vind je veelgestelde vragen en antwoorden. 

Wat als je al op vakantie of onderweg bent?

Volg instructies van de lokale autoriteiten. Je kunt de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken goed in de gaten houden. Hier vind je de meeste actuele informatie over het reisadvies naar je vakantieland. 

Ik wil mijn vakantie afbreken. Worden mijn ongebruikte vakantiedagen vergoed?

Heb je een vakantie gepland in een gebied waar corona is vastgesteld, maar wil je vanwege het virus thuisblijven? Het annuleren van je reis vanwege advies van Buitenlandse Zaken is niet altijd verzekerd op je annuleringsverzekering. Dit hangt af van je verzekeraar en soms van welke dekking je hebt gekozen. 

Kan ik mijn annuleringsverzekering nog opzeggen en de premie terugkrijgen als ik niet meer op reis ga?

Bij het afsluiten van een reisverzekering sluit je vaak direct een annuleringsverzekering af. Hierbij kun je kiezen uit een kortlopende of doorlopende verzekering. Een kortlopende verzekering is afgesloten voor een specifieke reis en een doorlopende is het hele jaar door geldig. Je kunt deze niet tussentijds opzeggen. Bij een annuleringsverzekering (kort of doorlopend) krijg je de betaalde premie niet terug en kun je het niet meer opzeggen. De annuleringsverzekering is namelijk al geldig op het moment dat je deze afsluit en een deel van het risico is al gelopen op het moment dat je je reis wilt annuleren.

Kan ik mijn kortlopende reisverzekering opzeggen en premie terugkrijgen als ik niet meer op reis ga?

Je kunt je kortlopende reisverzekering opzeggen. Je kunt dan de betaalde premie terugkrijgen. Heb je een combinatie van een kortlopende reisverzekering met een annuleringsverzekering? Dan ontvang je alleen de premie terug voor je kortlopende reisverzekering. Een annuleringsverzekering kun je namelijk niet opzeggen, want als je reis niet doorgaat, maak je al gebruik van deze verzekering. Bij een doorlopende reisverzekering krijg je je premie ook niet terug. Deze verzekering is namelijk een jaar geldig en niet afgesloten is voor een specifieke reis. 

Wat heb je aan een annuleringsverzekering bij een virusuitbraak zoals het coronavirus?

Heb je al een ziekte en kun je aantonen dat je in een regio zit of naar een regio toegaat waarin een extra gezondheidsrisico geldt? Dan kun je in aanmerking komen voor een kosteloze annulering. Je moet dit dan wel aangeven als annuleringsreden. Je kunt dit doen bij een uitgebreidere annuleringsverzekering. Een normale annuleringsverzekering geldt alleen voor zaken die in je eigen familie gebeuren. Zoals het overlijden van iemand of ziekte.

Ben je in een risicogebied en raak je toch besmet met het coronavirus?

Spoedeisende hulp wordt vanuit de basisverzekering gedekt tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Als je andere kosten vergoed wil krijgen, dan heb je een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking ‘geneeskundige kosten’ nodig. Als je dit niet hebt, betaal je het bedrag dat hoger is dan de vergoeding vanuit je basisverzekering zelf. 

Ik ben ziek en bang dat ik besmet ben. Wat moet ik doen?

Ben je terug van een vakantie uit een gebied waar besmettingen waren? Of ben je in aanraking gekomen met iemand die net terug is uit een van deze gebieden? Dan is het goed om alert te blijven. Als je nu verkouden bent of longklachten hebt, hoef je je geen directe zorgen te maken. Zeker niet als je niet recent in een risicogebied bent geweest, of in contact bent geweest met iemand die besmet zou kunnen zijn. De kans is groter dat je gewoon griep hebt of last hebt van een ander verkoudheidsvirus. 

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn huisarts?

– Als je koorts hebt met luchtwegklachten, zoals hoesten, kortademigheid of longontsteking;
– Je de afgelopen twee weken in een gebied geweest waar corona is vastgesteld.
– Je de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.