Autoverzekering voor zelfrijdende auto

Veelgestelde vragen én antwoorden over het coronavirus
1 maart 2020
de ReisMeiden WINACTIE!
1 april 2020

Volledig zelfrijdende auto’s zijn momenteel nog niet in gebruik op de weg. Wel is er al discussie over wie aansprakelijk is bij een ongeluk. Want is dat nu de autofabrikant, de inzittende of de softwareleverancier?

Zelfrijdende onderdelen

Je kunt zelfrijdende auto’s nog niet kopen in Nederland. Wel zijn er auto’s met bepaalde functies te koop, zoals adaptieve cruise-control of automatisch inparkeren. Bij de Tesla Model S heb je de mogelijkheid om de auto te voorzien van een autopilot. De auto kan zichzelf dan binnen de rijbaan houden en zelf de snelheid aanpassen aan de situatie op de weg. 

Volledig zelfrijdende auto’s zien we dus nog niet terug op de Nederlandse snelwegen. Wel is er sinds afgelopen jaar een nieuwe wet van kracht. Deze wet maakt het mogelijk om in Nederland met zelfrijdende auto’s de testen op de openbare weg. In andere landen was dit al eerder mogelijk.

Schade bij (deels) zelfrijdende auto’s

Als je een ongeluk veroorzaakt met een (deels) zelfrijdende auto, dan kan de verzekeraar de schade van het slachtoffer op jou verhalen. De verzekeraar moet dan wel bewijzen dat je ‘zonder handen’ reed. Het kan zijn dat de auto dit registreert en de verzekeraar data opvraagt bij de autofabrikant.

Aansprakelijkheid

Doordat de auto zelfrijdend is, wordt de bestuurder automatisch een inzittende. Dat past nog niet bij de huidige wetgeving en verzekeringsvoorwaarden. Want wie is er straks aansprakelijk na een aanrijding? Is dat de bestuurder, die eigenlijk niet reed, de autofabrikant of de softwareleverancier?

Van autoverzekering naar verkeersverzekering

Zolang het huidige systeem niet is aangepast op zelfrijdende auto’s, kunnen er ingewikkelde discussies ontstaan over de aansprakelijkheid. Om dit probleem op te lossen onderzoekt het Verbond van Verzekeraars de mogelijkheid om de traditionele autoverzekering te vervangen door een verkeersverzekering (of directe verzekering). Bij deze verzekering wikkelt de verzekeraar altijd de schade af voor zijn/haar eigen verzekerde. Het zal nog wel even duren voordat zelfrijdende auto’s gewoon zijn geworden en het systeem hierop is afgestemd.