Fiets jij naar je werk?
1 juni 2022
Zo werkt een overbruggingshypotheek: ‘Let op bij dalende huizenprijs’
1 juni 2022

Nu de wereld zich weer opent, gaan steeds meer mensen op vakantie. Maar: corona is niet weg. Met de uitbetaling van vakantiegeld voor de deur, is het logisch dat je een uitstapje wil maken. Maar let op: je kunt nog niet altijd overal zomaar naartoe. En hoe zit het met je reis- en annuleringsverzekering?

Terug naar hoe het was?

Dat corona een impact op ons leven heeft gehad, valt niet te ontkennen. Maar tegenwoordig lijkt het alweer allemaal achter ons te liggen. De restricties zijn weg en we kunnen weer dicht bij elkaar staan. Mondkapjes, nog maar kortgeleden overal te zien, zijn nauwelijks meer te bekennen. Toch is corona nog steeds een onderdeel van het leven. Mensen worden nog steeds ziek en sommige landen zijn daarom voorzichtig in het toelaten van toeristen. Of er gelden inreisbeperkingen. Soms heb je alsnog een coronabewijs nodig, ook al is dat in Nederland niet meer nodig.

Bewijzen

Er zijn meerdere manieren om aan te tonen dat je geen corona hebt. De bekendste is natuurlijk de QR-code uit de CoronaCheckApp. Veel landen verplichten dit bewijs alsnog, ook al gebruiken we deze in Nederland niet meer. Je kunt ook het gele vaccinatieboekje gebruiken, maar dat is voor corona geen officieel vaccinatiebewijs. In sommige landen geldt het boekje daarom niet als bewijs.
Ook kun je een negatieve coronatest gebruiken als bewijs. Deze moet je kort van tevoren gedaan hebben en mag vaak niet ouder dan 48 uur zijn.

Welk bewijs nodig is, kan per land verschillen. Controleer altijd voor vertrek wat je van tevoren moet regelen. Zo voorkom je dat je aan de grens naar huis wordt gestuurd.

Overige maatregelen

Sommige landen hebben nog steeds een mondkapjesplicht. Deze kan ook alleen in delen van het land gelden. Zoals alleen op hele drukke plaatsen of in ziekenhuizen. Check voor vertrek altijd de informatie van het vakantieland voor de actuele situatie. 

Ook zijn er landen waar je een Passenger Locator Form (PLF) moet invullen als je er een bepaalde tijd blijft. Hierop staat vanuit welk land je aankomt, en waar je verblijft, en hoe lang.

Tot slot vragen sommige landen ook om een gezondheidsverklaring. Hierop staat dat je verzekerd bent voor kosten gerelateerd aan corona. Deze kun je laten afgeven door je zorgverzekeraar of reisverzekeraar. Daar zitten wel wat haken en ogen aan. Niet elke verzekeraar geeft deze zonder meer af.

Check je reisverzekering

Helaas valt de uitbraak van het coronavirus niet meer onder een plotselinge gebeurtenis. Als er corona uitbreekt in je vakantieland en je daarom niet kunt gaan, is dat dus geen geldige reden tot annulering. Moet je eerder naar huis omdat er corona uitbreekt? Dan kun je ook geen geld terugkrijgen voor de dagen die je niet op vakantie bent geweest. Krijg je voor vertrek corona en mag je daardoor niet reizen? Dan krijg je vaak wel je geld terug. Ziek zijn en daardoor niet kunnen reizen, is namelijk een geldige annuleringsreden.

Goed om te weten: sommige verzekeraars bieden wel nog dekking voor extra reis- en verblijfskosten als je door corona niet naar huis kunt. Ook kun je soms aankloppen bij je reisorganisatie.