Energieprijzen stijgen nog veel meer per 1 juli
1 juni 2022
Vakantiegeld binnen, maar hoe gaan we nu op vakantie?
1 juni 2022

Fietsen naar je werk heeft best wat voordelen. Denk aan: geen files, meer energie en een goede conditie. Ook kun je genieten van de mooie Nederlandse natuur. En vergeet ook niet: het is duurzaam en beter voor je portemonnee dan de auto of het OV. Dat klinkt goed, toch? 

Geen files, meer energie

Nu het thuiswerken vaker gecombineerd wordt met kantoordagen, neemt ook de drukte op de weg weer toe. Steeds meer mensen staan daardoor weer dagelijks in de file. Dat kost je tijd en levert vaak irritatie en stress op. Niet de beste manier om je werkdag te starten of af te sluiten. Wat frisse lucht en beweging is een stuk beter. Woon je wat verder weg en kies je voor een ritje met de racefiets? Dan heb je gelijk je sportieve beweging gehad. Neem je de elektrische fiets? Ook dat geeft energie en een positief gevoel.

Bespaar autokosten 

Een open deur, maar fietsen naar je werk is een stuk goedkoper dan elke dag met de auto. Natuurlijk hangt het af van de soort fiets hoeveel geld je eraan kwijt bent. Een luxe elektrische fiets is natuurlijk een veel grotere investering dan een tweedehands stadsfiets. Maar zeker nu de energie– en brandstofprijzen erg hoog zijn, is een fiets sowieso een aantrekkelijke optie. Een tip: vraag bij je werkgever na of je gebruik kunt maken van een fietsregeling. Vaak kun je een vergoeding krijgen voor de aanschaf van een fiets. 

Moet je je fiets verzekeren?

Het is natuurlijk niet verplicht om je fiets te verzekeren. Toch is het soms wel de moeite waard. Benieuwd of een fietsverzekering voor jou een goed idee is? Loop dan de volgende vragen door:

  • Wat is de aanschafwaarde van de fiets? Heb je een tweedehands fiets voor een paar tientjes gekocht? Dan is een verzekering meestal niet de moeite waard. Het is een ander verhaal met een (race)fiets van 700 euro of meer. 
  • Waar stal je de fiets? Woon je in een klein dorp en heb je een garage of schuurtje waar de fiets veilig staat? Dan is een fietsverzekering minder noodzakelijk dan in een grote stad waar de de fiets elke dag bij een druk station staat. 
  • Kun je eventuele schade of diefstal zelf betalen? Zit je krap bij kas en heb je niet genoeg geld om schade te kunnen betalen? Of om bij diefstal een een nieuwe fiets te kunnen kopen? Dan kan het slim zijn om een fietsverzekering af te sluiten. 

Let op: heb je een elektrische fiets en kan die harder kan dan 25 km/uur? Dan is een WA-verzekering verplicht. Dit is het geval bij een ‘high speed’ elektrische fiets en speed pedelec.

Liever met de elektrische step? 

In buitenlandse steden rijden steeds vaker mensen rond op een elektrische step. In Nederland is dat wat minder. Toch gebruiken sommige mensen een step als ze naar kantoor gaan. Zo’n step gaat namelijk makkelijk mee in de trein, waardoor je ook vanaf het station snel op je bestemming bent. Het is wel goed om te weten dat je dan meestal niet verzekerd bent. Dat komt omdat de meeste exemplaren verboden zijn in Nederland. Alleen na goedkeuring door de RDW mag je de weg op. Staat er geen RDW keurmerk op? Dan ben je niet verzekerd bij een ongeluk. Rijd je schade? Ook dan is de kans dat de kosten niet worden vergoed door je aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Dit kun je checken in de polisvoorwaarden.