Tips om te besparen op je autoverzekering

De fiets van de zaak 2020 komt eraan: zo werkt het
5 januari 2020
Dit verandert in de kosten voor huizenkopers en -bezitters in 2020
5 januari 2020

Het nieuwe jaar is aangebroken en dit betekent dat we ook weer overal op proberen te besparen. We willen namelijk meer geld overhouden voor leuke dingen. Een punt waar we vaak niet over nadenken is de autoverzekering. In 2020 kan je best wel veel geld besparen op je autoverzekering. Wij geven een paar tips mocht je van plan zijn om over te stappen van autoverzekering in 2020.

Check de dekking van je huidige autoverzekering
Voor je gaat beginnen met vergelijken kan het slim zijn om te checken hoe je huidige dekking is. Er zijn drie soorten dekkingen voor de autoverzekering: WA, WA beperkt casco en WA volledig casco. WA is wettelijk verplicht en dekt alleen de schade van anderen bij een ongeluk. WA beperkt casco dekt ook schade bij brand, diefstal, ruitschade of natuurschade. WA volledig casco staat ook wel bekend als allrisk en dekt ook de schade aan je eigen auto. Ga gerust eens de premie berekenen van WA, WA volledig casco en WA beperkt casco. Je zal zien dat er grote verschillen in de prijs zit.

Hoe oud is je auto?
De leeftijd van je auto is afhankelijk van de dekking die je zoekt. Soms is de premie hoger dan de dagwaarde van je auto. De dagwaarde is het bedrag dat je verzekering uitkeert als je auto bijvoorbeeld total loss is na een ongeluk. Het heeft dan geen nut meer om je auto allrisk te verzekeren. Bij 0 tot 5 jaar wordt allrisk altijd geadviseerd. Bij 6 tot 10 jaar WA beperkt casco en 10 jaar of ouder enkel allrisk. Is de dagwaarde van je auto na 10 jaar nog steeds hoog? Dan kan je uiteraard wel overwegen om je auto nog steeds allrisk te verzekeren.

Overweeg een hoger eigen risico
Ben je niet van plan veel schade te rijden? Dan kan je overwegen een eigen risico of hoger eigen risico te nemen. Als je schade rijdt betaal je dan een deel van de schade zelf. Dit is handig als je wat geld achter de hand hebt op je spaarrekening. In ruil voor een hoger eigen risico valt je premie een stuk lager uit. Je kan hiermee flink wat geld besparen.

Betaal je premie per jaar
De meeste mensen kiezen ervoor om de premie van hun autoverzekering maandelijks te betalen. Je kan de premie ook als je spaargeld hebt liggen in één keer betalen. Je bespaart hiermee al snel 6% per jaar. Eventueel kan je het geld alsnog maandelijks overmaken naar je spaarrekening, zodat het je in principe geen geld kost.

Check niet of je te veel extra’s afsluit
We zijn al snel geneigd om onze autoverzekeringen zo uitgebreid mogelijk af te sluiten. Maar heb je al die extra’s wel echt nodig? Soms betaal je jarenlang een hoge premie voor dingen die je niet gebruikt. Bijvoorbeeld een extra dekking voor rechtsbijstand bij een ongeluk. Terwijl je zelf al een aparte rechtsbijstandsverzekering hebt. Of een pechhulp dekking terwijl je lid bent van de ANWB. Check dit even want door een verzekering zonder extra’s te nemen kan je flink besparen.