Elektrische fiets populair geworden door hoge brandstofprijzen
3 augustus 2022
Nazomer vakantie tips
11 september 2022

Op het laatste moment schreeuwt je (vrijwilligers)werk om aandacht. Natuurlijk gaat je laptop dan mee op vakantie. Of misschien kies je ervoor om een weekje te werken in een vakantiehuisje terwijl de rest van het gezin aan het zwembad ligt. ‘s Avonds schuif je aan voor een pizza op het terras, maar overdag ga je hard aan de slag. Ben je verzekerd als je laptop gestolen wordt of kapot gaat?

Workation: accommodatie geboekt of niet? 

Sinds we vaker thuiswerken, zijn er ook steeds meer mensen die een workation boeken. Sommigen werken een weekje op de Veluwe of in Zeeland. Anderen vliegen voor een maand naar Spanje of Bali. Veel werkgevers gaan hier steeds flexibeler mee om. Met als voorwaarde natuurlijk wel dat het internet goed werkt en je beschikbaar bent voor vergaderingen. Wil je je laptop goed verzekeren tijdens je workation? Dan kun je dat doen via je reis- of inboedelverzekering. Voor je reisverzekering is het belangrijk dat je overnachtingen hebt geboekt. Ga je ‘thuiswerken’ in het huis van je ouders? Dan valt dit niet onder de reisverzekering. Heb je een inboedelverzekering met buitenshuisdekking? Dan kan die uitkomst bieden.

Eigen laptop of laptop van kantoor?

Gebruik je een eigen laptop tijdens de workation? Dan is het goed om hier vooraf goede afspraken over te maken. Heeft je baas bijvoorbeeld wel een bedrijfslaptop aangeboden, maar kies je er toch voor om je eigen laptop te gebruiken? Dan ligt de verantwoordelijkheid meestal bij jou. Je ziet dan vaak dat werkgevers een kleine maandelijkse vergoeding betalen voor het gebruik van eigen apparatuur. Zo kopen ze schade, onderhoud en slijtage eigenlijk af. Van bedrijf tot bedrijf kan het verschillen wie verantwoordelijk is voor schade of diefstal. Vraag er dus goed naar en controleer of je zelf goed verzekerd bent. 

Goed om te weten: je eigen laptop is tijdens je workation verzekerd, maar voor de vergoeding geldt altijd een maximum en ook meestal een eigen risico. Daarbij vergoeden de meeste verzekeraars op basis van dagwaarde. Dit houdt in dat ze kijken naar de waarde van je laptop op het moment van diefstal, en niet naar het aankoopbedrag. Neem je je eigen oude laptop mee? Dan is het dus meestal niet de moeite waard om je aanvullend te verzekeren. Ook moet je wel zorgvuldig met je laptop omgaan. Laat je hem even onbeheerd achter op je zonnebed, omdat je een ijsje gaat halen? Dan is dat natuurlijk niet verstandig. 

Gebruik je een bedrijfslaptop? Dan ligt de verantwoordelijkheid meestal bij de werkgever. Het is wel goed om te checken welke afspraken er zijn als je op workation gaat, de reisverzekering biedt hiervoor namelijk geen dekking. Is de werklaptop via je werkgever verzekerd? Let ook goed op uitzonderingen. Namelijk als je schade opzettelijk veroorzaakt, bewust roekeloos bent geweest of schriftelijk overeenkomt dat jij verantwoordelijk bent. Een aansprakelijkheidsverzekering is pas van toepassing als je schade aan iemand anders of andermans spullen veroorzaakt. Schade aan je eigen spullen, zoals je laptop, is niet verzekerd met een aansprakelijkheidsverzekering.

Laptop gestolen

Wordt thuis je laptop gestolen en zijn er braaksporen zichtbaar? Dan vergoedt de inboedelverzekering de schade. Maar verlies je je laptop tijdens je workation? Dan heb je niet automatisch recht op vergoeding. 

Een inboedelverzekering met buitenshuisdekking kun je gebruiken als je in Nederland blijft. En wanneer je verblijft in een (vakantie)huis van familie of vrienden. Let wel goed op de voorwaarden, want zo’n verzekering kent vaak veel uitsluitingen. Een buitenshuisdekking geldt bijvoorbeeld soms alleen in Nederland. 
Ga je naar het buitenland? Dan kun je kiezen voor een (doorlopende) reisverzekering. In de voorwaarden vind je of je laptop hiermee verzekerd is. Dit valt meestal onder de bagagedekking van je reisverzekering. Vaak is hier een gedeeltelijke of maximale vergoeding aan verbonden. Meestal betaal je ook een eigen risico. Deze verzekering biedt alleen een vergoeding als je een accommodatie hebt geboekt. Verblijf je in het huis van vrienden of familie? Dan kan een buitenshuisdekking van je inboedelverzekering eventueel uitkomst bieden.

Schade door oververhitting of zand in je laptop

Bij reisverzekeringen zijn laptops niet verzekerd tegen beschadiging door slijtage, deuken, krassen en schrammen. Klap je op het strand nog even je laptop open omdat je ineens een goed idee hebt dat je niet wilt vergeten? Pas dan op dat je laptop niet gezandstraald wordt als je heerlijk met je voeten in het zand zit. Er zijn hoezen beschikbaar die je laptop beschermen tegen zand waarmee je gewoon kunt doorwerken.  

Wat je vooral niet moet doen als je laptop zo heet is geworden dat je er een eitje op kunt bakken? Leg hem vooral niet in de koelkast. Door de extreme wisseling van warm naar koud ontstaat er condensatie van binnenuit. Dit kan voor blijvende schade zorgen. Zet je laptop in plaats daarvan helemaal uit: zo kan de batterij afkoelen. 

  • Voorkom direct zonlicht. Een laptop die vol in de zon staat, raakt snel oververhit. Hoe verleidelijk het misschien ook is, in een hangmat in de volle zon werken is dus niet zo verstandig. 
  • Plaats je laptop van de oppervlakte af. Tijdens een warme dag kan de temperatuur ook in de schaduw flink oplopen. In de meeste laptops zitten ventilatoren, maar die moeten wel de ruimte krijgen om lucht te kunnen blazen. Werk dus niet met je laptop op schoot of op een stoffen kussen, maar kies voor een harde, vlakke ondergrond. 
  • Wijzig je instellingen. Vrijwel elke laptop heeft een energiebespaarschema bij de instellingen. Hier kun je regelen op welke manier de laptop met energie moet omgaan. Normaal staat deze op de hoogste stand, maar op hete dagen is het slimmer om deze op ‘energie besparen’ of ‘gebalanceerd’ te zetten. De ‘maximale processorstatus’ verander je van 100% naar 80%. Controleer ook bij ‘koelbeleid voor systeem’ of deze op actief staat.

Zorg voor veilig internet 

Een laatste tip: denk aan de privacy als je vanuit je vakantieadres inlogt. Je wilt namelijk niet dat vertrouwelijke informatie naar buiten komt en je gehackt wordt. Als je een open wifi-netwerk gebruikt, is het voor hackers heel makkelijk om ‘in te breken’ in je laptop. Gebruik een VPN als je werkt met bedrijfsgevoelige informatie en een tweestapsverificatie voor je mail. Daarnaast is het slim om alle nieuwe updates op je laptop te installeren. Zo geniet je met een veilig gevoel van je workation.