Stijgende energieprijzen: 4 vragen én antwoorden

Minder hypotheek met hetzelfde inkomen in 2022
6 december 2021
Met de camper op ontdekkingsreis
29 december 2021

Er lijkt geen rem op te zitten: de stijgende gasprijzen en energieprijzen. Het is een probleem dat in de hele wereld speelt. Nederland is door de sluiting van het gasveld in Groningen extra kwetsbaar voor forse prijsverhogingen én zelfs voor een tekort. In dit artikel vertellen we je meer over de situatie en de compensatie vanuit de overheid. 

1. Waarom stijgen de energieprijzen zo hard? 

Er is niet één ding aan te wijzen waardoor de energieprijzen zo extreem stijgen. Het is een combinatie van verschillende factoren. Denk aan: 

  • Afgelopen Prinsjesdag werd bekend dat we meer energiebelasting gaan betalen. 
  • De economie herstelt heel snel na de coronacrisis.
  • We zitten in een overgangsfase van fossiele brandstoffen naar duurzame energie.
  • Afgelopen winter was koud, waardoor de voorraad gas geslonken is. De afgelopen maanden is die voorraad nog niet aangevuld. Dit zorgt ervoor dat er nu meer vraag is naar gas. 
  • Er spelen internationale belangen met de levering en productie van gas. In Nederland zijn we grotendeels afhankelijk van de markt, dus voelen we dit in onze portemonnee.

De conclusie? De inkoopprijs van gas en stroom is heel erg gestegen, en dit wordt door energieleverancier doorberekend aan consumenten.  

2. Wat zijn de gevolgen voor de consument? 

De stijgende energieprijzen hebben grote gevolgen voor de consument. De economie groeit, maar onze koopkracht wordt nauwelijks groter. Niet alleen je energierekening wordt hoger. Je merkt de hogere prijzen waarschijnlijk ook aan de benzinepomp en bij de boodschappen die je doet. 

Het hangt wel af van je energiecontract hoeveel je nu merkt van de prijsstijgingen. Je bent het beste af als je een contract hebt met een vast tarief voor één jaar of langer. Je betaalt dan nu gewoon het tarief dat je hebt afgesproken. Maar heb je een variabel tarief? Dan krijg je vanaf 1 januari wél met hogere prijzen te maken. Dat is namelijk het moment dat energieleveranciers hun variabele tarieven aanpassen. Dat doen ze normaal gesproken twee keer per jaar, in de winter en zomer. Toch zijn er leveranciers die nu al hun prijzen verhogen, omdat ze anders het hoofd niet boven water houden. Is dat het geval? Dan wordt je hiervan op de hoogte gebracht. Houd je mailbox dus goed in de gaten en check je energiecontract om te zien wat de precieze gevolgen voor jou zijn. 

3. Is er al een oplossing? 

In 2022 betaal je als consument minder energiebelasting. Het belastingtarief voor elektriciteit gaat omlaag, met 8,4 cent per kwh inclusief BTW. Ook heeft de overheid de zogenaamde ‘vermindering energiebelasting’ verhoogd met 230 euro inclusief BTW naar € 789,77. Deze ‘vermindering energiebelasting’ is voor iedereen gelijk. De aanpassingen van de energiebelasting in 2022 merk je bij de jaarafrekening van je energieleverancier over (een deel van) 2022. Het gaat om een voordeel van ongeveer € 400 voor een gemiddeld huishouden. Maar let op: het verschilt per huishouden wat het voordeel precies is.

Is je energieverbruik hetzelfde of lager dan in 2021 en 2020? Dan ben je waarschijnlijk voordeliger uit. Maar is je verbruik flink toegenomen, door bijvoorbeeld een geboorte of de aanschaf van een elektrische auto? Dan kan het ook zijn dat je niet zoveel merkt van de lagere energiebelasting en compensatie. Of dat je zelfs meer moet betalen dan je gewend was. De belasting op gas is vastgesteld op Prinsjesdag 2021 en wordt niet aangepast door de overheid.

Disclaimer: de Tweede Kamer is op 15-10-2021 geïnformeerd over de wijzigingen door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zodra de aanpassingen definitief zijn, voeren wij ze door op onze website. Zo weet je precies waar je in jouw situatie aan toe bent.

Naast de financiële oplossing voor consumenten is het ook belangrijk dat de inkoopprijzen voor gas en stroom gaan dalen. Zo worden de risico’s voor energieleveranciers kleiner. 

4. Moet je je energiecontract aanpassen of juist niet? 

De belangrijkste vraag voor jou als consument: wat is nu slim om te doen? Ben je het voordeligst uit met een vast contract of een variabel contract? Er zijn verschillende situaties: 

Heb je een variabel contract óf een vast contract dat binnenkort afloopt? Je krijgt dan binnenkort helaas te maken met de stijgende energieprijzen. Het is goed om te weten dat je bij elke leverancier een fors hogere rekening kunt verwachten: ze moeten namelijk allemaal tegen een hogere prijs inkopen. Maar alsnog is het slim om te vergelijken, omdat er grote prijsverschillen zijn. Denk goed na over het soort contract dat je afsluit. Het is misschien verleidelijk om snel een meerjarig contract af te sluiten, zodat je veilig zit als de prijzen nog verder stijgen. Maar de prijzen kunnen natuurlijk ook weer dalen. 

Heb je een vast contract dat nog minimaal een half jaar doorloopt? Dan hoef je je nu niet druk te maken: de prijsstijgingen beïnvloeden jouw rekening niet. In dit geval is het slim om dus rustig te wachten en nog geen nieuw contract af te sluiten. Je betaalt dan namelijk sowieso een hoger tarief. Als je contract gaat aflopen, krijg je een aanbod van je huidige energieleverancier. Bekijk dat goed en leg het naast andere energiecontracten zodat je de beste energiedeal voor jou kunt vinden.