Voor Spanje en delen van Frankrijk is code oranje afgegeven. Dat geldt ook voor de Canarische Eilanden en Monaco. Dat komt omdat het aantal coronabesmettingen daar flink is toegenomen. Wat betekent dit voor je reisverzekering?
Zit je al in het buitenland en wordt het reisadvies aangescherpt? Dan moet je je vakantie aanpassen. Het advies van de overheid is om zo snel mogelijk naar Nederland te komen. Dat is soms lastig, omdat een gebied in lockdown kan gaan als er een corona-uitbraak is. Goed om te weten: je bent nog wel verzekerd. En het is niet zo dat je gelijk de eerste dag al naar huis moet. Maar je reisverzekering eist wel dat je zo snel mogelijk het land verlaat. Besluit je toch om langer te blijven? Dan kan je geen aanspraak meer maken op je reisverzekering.
Heb je je vakantie geregeld via een reisorganisatie? Dan raden we je aan om met hen contact op te nemen. Ze kunnen je helpen met de terugreis. Heb je een pakketreis geboekt? Dan is de reisorganisatie sowieso verplicht om je zonder extra kosten weer thuis te brengen. Maar ben je met eigen vervoer? Dan moet je zelf je terugreis regelen en betalen. Reisverzekeraars, met uitzondering van Aegon en ANWB, bieden namelijk geen hulp meer bij repatriëring na een corona-uitbraak. En ook de overheid haalt geen toeristen meer terug. Kan je niet gelijk terug, bijvoorbeeld omdat je in quarantaine moet omdat je corona hebt? Dan vergoeden reisverzekeraars de extra onkosten, bijvoorbeeld voor eten en verblijf. Er geldt wel een maximumvergoeding. Moet je wel in quarantaine, maar heb je geen corona, dan is het een ander verhaal. Dan vergoeden verzekeraars, met uitzondering van Aegon en ANWB, de kosten niet.
Verandert het reisadvies van een vakantieland voor je vertrek van geel naar oranje? Als je geboekt hebt bij een reisorganisatie, annuleren zij de reis. Ze bieden je dan een voucher of alternatieve reis aan. Heb je zelf je vakantie geregeld? Ook dan is het slim om thuis te blijven. Een reisverzekering biedt namelijk geen dekking bij code oranje. Verzekeraars zien een virusuitbraak namelijk niet langer als een ‘onvoorziene gebeurtenis’. Ook voor de meeste annuleringsverzekeringen is een negatief reisadvies geen reden om je geld terug te krijgen.