Scheiden anno 2018

10 mooie plekken in Europa
26 februari 2018
huisrente
Nederlanders zijn aanmerkelijk gelukkiger in een koophuis
31 maart 2018

Al sinds enige jaren blijkt dat één op de drie stellen uit elkaar gaan. De redenen hiervoor zijn heel verschillend en heel persoonlijk. Daarentegen lijkt scheiden soms ook heel makkelijk. Maar is dat ook zo?

Vandaag de dag kan men gezamenlijk online een scheiding doen. Even een convenant en wellicht ouderschapsplan opstellen. Een keer of twee chatten met een bemiddelaar. Stukken opstellen en voilà geregeld! En dat voor een appel en een ei. Althans dat is de gedachte.

Helaas horen we en maken we mee dat dit al met al toch niet altijd de gewenste resultaten heeft gebracht. Deze ‘snelle en goedkope’ manier van scheiden leidt soms tot:

– Onbesproken zaken in zowel het ouderschapsplan als in het convenant.

– Extra afspraken (via Skype) waardoor de rekening toch hoger uitviel dan verwacht.

– Achteraf de mededeling ontvangen dat men niet voor toevoeging in aanmerking komt, terwijl die indruk wel in eerste instantie werd gewekt.

En dit is helaas zomaar een greep uit de berichten die wij vernemen.

In de bemiddeling van een scheiding draait het om, wederzijdse, communicatie. Wij geven de voorkeur om dit voornamelijk face to face te doen. En trachten zoveel mogelijk stil te staan bij de zaken die belangrijk zijn of kunnen gaan worden.

Ondanks dat deze manier soms stroef lijkt te lopen, levert dit vaak betere resultaten op. Er wordt met aandacht gekeken naar het Ouderschapsplan. Deze wordt goed doorgesproken. En datzelfde geldt voor de verdeling en de financiën.

Waar men zich goed bij voelt, is uiteindelijk heel persoonlijk, maar face to face communiceren is volgens ons een gezondere wijze, met een beter resultaat, om een huwelijk te ontbinden dan via het internet. Men is tenslotte ook niet online getrouwd.

 

Steven de Leeuw

Scheidingsbemiddelaar