Nederlanders zijn aanmerkelijk gelukkiger in een koophuis

Scheiden anno 2018
31 maart 2018
Na jullie bruiloft heerlijk ontspannen op vakantie? 
31 maart 2018
huisrente

Huizenbezitters zijn veel tevredener met hun woonsituatie dan huurders. De cijfers die ze hun woongenot geven, verschillen niet slechts een beetje van elkaar. Het is het verschil tussen chagrijn en geluk. Dat blijkt uit onderzoek van ING. De sprong van huurder naar koper is voor starters echter te vaak een moeilijke.

Mensen met een koopwoning geven hun woongenot gemiddeld een 8. De huurders in het onderzoek komen met hun waardering niet hoger uit dan een 6,6. ING vroeg hen wat ervoor zorgt dat ze hun woonsituatie zo laag beoordelen. Voor 43 procent van de huurders hangt dat samen met ruimtegebrek en 39 procent zou graag een huis met een tuin willen.

Maandlasten gunstig voor kopers
Misschien nog belangrijker is het prijsverschil. Zeker voor huurders in de vrije sector. De maandlasten van een huurhuis komen vaak hoger uit dan de lasten voor een vergelijkbaar koophuis. Helemaal als je bedenkt dat een koper vermogen opbouwt door aflossing. Het is dus niet verwonderlijk dat 23 procent van de huurders hun woning te duur vindt, tegenover slechts 3 procent van de kopers.

Maak een tussenstap
Het is geen nieuws meer dat huizen de laatste jaren flink duurder zijn geworden. Huurders die meteen hun ideale woning willen kopen, komen vaak van een koude kermis thuis. Maar is het erg als je budget niet direct toereikend is voor al je wensen?

Dat valt wel mee. Een koopwoning betekent ook dat je meteen begint met aflossen. Daarmee bouw je kapitaal op. Veel kapitaal. In onderstaand voorbeeld gaan we uit van een hypotheek van 250.000 euro met een hypotheekrente van 2 procent.

Hoeveel vermogen bouw je op in je hypotheek?

Na 5 jaar:
Annuïteitenhypotheek: € 31.989
Lineaire hypotheek: € 41.667

Na 10 jaar:
Annuïteitenhypotheek € 67.340
Lineaire hypotheek: € 83.333

Als de huizenprijzen de komende jaren ook blijven stijgen, profiteer je daar van mee. Je hebt dan afgelost vermogen uit je hypotheek én overwaarde op je woning als je een ander huis wil kopen. Het recente verleden heeft ook duidelijk gemaakt dat huizenprijzen ook kunnen dalen. Mocht dat gebeuren, dan kun je na 5 jaar al een daling van bijna 13 procent opvangen zonder dat je een schuld overhoudt.

Het is dus helemaal niet erg om een tussenstap te maken op de weg van je huurwoning naar je ideale woonsituatie. Dit traject van doorstromen werd vroeger ook wel je wooncarrière genoemd.

Wil jij de stap van huurder naar koper maken? Praat dan eens vrijblijvend over je mogelijkheden met een van onze financieel adviseurs. Het eerste gesprek is altijd gratis. Dan weet je beter waar je aan toe bent en kun je ook een langetermijnplanning maken voor je financiën.