Schade door vuurwerk: dit vergoedt je verzekeraar

Blijft de benzineprijs zo ongekend laag?
29 december 2015
Studieschuld & hypotheek, wat zijn de mogelijkheden?
20 januari 2016

Schade door vuurwerk: dit vergoedt je verzekeraar

We ruiken de oliebollen al en we staan al weer in de rij voor de vuurwerkpakketten, kortom het oud & nieuw feest is weer in aantocht. Alle goede voornemens worden weer doorgenomen (en waarschijnlijk binnen 2 weken weer los gelaten) en de laatste voorbereidingen worden getroffen voor een gezellige avond. Maar bent u eigenlijk wel verzekerd voor de schade als dat vuurpijltje van die leuke buurjongen door het bovenluikje het huis in schiet, de hond van angst een stuk uit het bankstel knaagt of uw buurman per ongeluk uw auto in brand zet mijn zijn illegale vuurwerk. Wij hebben de meest voorkomende schade meldingen en dekkingen voor je op een rijtje gezet

Schade aan je auto door vuurwerk

Schade door vuurwerk valt onder de branddekking van je auto. Als je auto een beperkt casco verzekering (WA+) of all-risk verzekering heeft, dan wordt de schade helemaal vergoed. Schade door brand of ontploffing heeft meestal geen gevolgen voor je no-claimkorting (bonus-malus). Als je auto met een WA-verzekering verzekerd is, dan vergoedt de verzekeraar alleen schade die jij met je auto bij anderen hebt veroorzaakt. Je hebt geen dekking voor schade door vuurwerk.

Vandalisme alleen met all-risk gedekt

Hebben vandalen je auto beschadigd met Oud en Nieuw? Dan biedt alleen de all-risk verzekering dekking. Besluit je de schade te claimen dan heeft dat meestal wel gevolgen voor je no-claimkorting. Als de daders bij de politie bekend zijn, dan kun je de schade op hen verhalen. Lukt dat, dan blijft je no-claimkorting gewoon behouden. Is je auto WA+ of WA verzekerd? Dan moet je zelf proberen de schade op de daders te verhalen. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je het verhalen aan je verzekeraar overlaten.

Brand of ontploffing in huis

Schade door brand of ontploffing is op de woonhuisverzekering gedekt. Steek je per ongeluk de lont van een vuurpijl al in de gang aan en vatten de gordijnen vlam, dan betaalt de inboedelverzekering de schade. Of het hierbij om legaal of illegaal vuurwerk gaat, is niet van belang voor een verzekeraar. Dit is namelijk niet te controleren.

Bij sommige woonhuisverzekering moet je het glas en de ramen in huis apart meeverzekeren. Heb je een barst in je ruit door een vuurpijl, dan kan het zijn dat er voor het herstel geen dekking is.

Houd je hond in de gaten!

Let ook goed op als je een huisdier hebt die bang is voor vuurwerk. Regelmatig komt het voor dat honden uit angst op het tapijt plassen, of de bank kapot knauwen. Dit soort schades worden niet door de inboedelverzekeraar vergoed.

Brandgaten in je kleding? Check de polisvoorwaarden

Heb je een brandgat in je kleren door ontploffend vuurwerk? Dan gaan verzekeraars daar verschillend mee om. De ene verzekeraar vergoedt alle schade, terwijl andere partijen het juist uitsluiten. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat schroeischade niet is meeverzekerd, of omdat er geen dekking is voor schade aan kleding die gedragen wordt.