Schade door huisdieren: wat dekt je inboedelverzekering?

Inbrekers verruilen werkterrein van woning naar bijgebouw sinds coronacrisis
9 juni 2020
reisverzekering
Op vakantie in Nederland; reisverzekering nodig of niet?
9 juni 2020

Heb jij een kat die het liefst de hele dag bij je op schoot zit? Of een hond waarmee je fijne wandelingen kunt maken? Een huisdier is hartstikke leuk en zorgt voor veel gezelligheid. Zeker nu we door het coronavirus vaker thuis zijn. Maar je vrolijke viervoeter kan ook wel eens wat laten sneuvelen. Dekt een inboedelverzekering dan de schade?

Schade vaak niet vergoed

Schade die je huisdier maakt wordt vaak niet vergoed. Een inboedelverzekering vergoedt namelijk onvoorziene schade aan losse spullen in je huis. Heb jij een huisdier? Dan vinden verzekeraars dat je daar zelf verantwoordelijk voor bent en het risico neemt dat er iets kapot gaat. Toch kun je in sommige gevallen een beperkte vergoeding krijgen. 

Beperkte vergoeding

Er zijn enkele verzekeraars die een beperkte vergoeding bieden als je huisdier iets kapot maakt. Maar zij doen dit alleen als je kiest voor een uitgebreide Allrisk-dekking. Hou er daarbij rekening mee dat verzekeraars vrijwel altijd een maximumvergoeding bieden. Vaak keren zij maximaal € 1000 tot € 2000 euro uit. Wil je de precieze dekking weten voor schade door huisdieren? Check dan de voorwaarden van je inboedelverzekering. Alle verzekeraars vind je in onze vergelijking van woonverzekeringen. 

Schade rondom huis

Heb je schade in de tuin of op het balkon door je lieve huisdier? Dan worden de kosten vaak niet vergoed. Tuinmeubels en andere losse spullen rondom huis vallen namelijk ook onder je inboedelverzekering. Maar de situatie is anders als je huisdier het tuinhuis of de schutting sloopt. Deze vaste tuinspullen vallen namelijk niet onder je inboedelverzekering, maar onder je opstalverzekering. De voorwaarden voor vergoeding kunnen per verzekeraar verschillen. Check dit dus goed wanneer je een opstalverzekering afsluit.

Schade door ander huisdier

Wandelt de kat van de buurvrouw stiekem je huis in? Of vliegt een vogel door een open raam naar binnen? Het is vervelend als je dan ontdekt dat die dure, antieke vaas kapot is gevallen. Gelukkig vergoeden de meeste verzekeraars de schade als een dier zonder toestemming is binnengekomen.